News

 

Skog og biomangfold i skjønn forening?

Published on: 29. August 2011
Author: Camilla Næss

Er den artsrike, uberørte skogen vakker, eller er et salig rot. Forskere ved NINA har stilt spørsmål om hvordan vi oppfatter skogen rundt oss.
 

Skog og biomangfold i skjønn forening?
Naturskog med liggende død ved. De ulike utvalgene fikk 4 ulike tekster med innhold av økologisk, økonomisk og balansert kunnskap. Foto © V. Gundersen/NINA

Skjønnhetsbegrepet er relativt, også når det kommer til skog. I store deler av verden går utviklingen i retning lett tilgjengelig, velfrisert skog. Dette er selve motstykket til skog med et stort mangfold av arter. Forskerne har derfor stilt spørsmål ved våre skjønnhetsbegreper knyttet til skog.  

– Vi stilte spørsmålet om hvordan nordmenn opplever skogstrukturer som er viktige for biologisk mangfold, i første rekke knyttet til liggende og stående død ved, forteller Vegard Gundersen, forsker i NINA.

Storstilt spørreundersøkelse

Et representativt utvalg av befolkningen fikk tilsendt et nettbasert spørreskjema per epost hvor de fikk se 24 fargebilder av skog. Her ble de bedt om å angi hvor godt de likte bildene på en skala fra en til sju.  

Resultatene fra undersøkelsen støtter tidligere funn fra blant annet Nord-Amerika, Sverige og Finland. Død ved oppfattes som et rotete element i skogen.

Foretrekker ryddig skog

Sammenlignet med andre strukturer i skogen, som store trær, lauvtrær, rike vegetasjonstyper, trær med hengelav og edellauvskog, hadde bilder med store mengder døde trær lav preferanseverdi ifølge Gundersen. Det var også slik at hvis den døde veden ble retusjert bort fikk bildene alltid høyere preferanseverdi enn om den fortsatt var tilstede.

Bildetekster gav mer aksept

Noen av bildene ble utstyrt med bildetekst, enten knyttet til økologi, til skogeiers privatøkonomi eller begge deler. Til tross for at skogbilder med betydelige innslag av naturlig død ved generelt var dårlig likt, bidro en slik tekst til respondentene så på rotet med blidere øyne. Respondentene var langt mer mer mottakelige for økologisk enn for økonomisk informasjon når de vurderte bildene.

– Undersøkelsen forteller oss at det blir litt roteskog av biologisk mangfold, men at folk aksepterer dette i større grad hvis de får informasjon om hvor viktig rotet er for biomangfoldet, avslutter Gundersen.


Bildene Viser et originalt og et retusjert urskogsmiljø. Det retusjerte bildet er best likt. Foto © V. Gundersen/NINA


Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: