News

 

Veileder for flytting av ferskvannsmuslinger

Published on: 30. March 2023
Author: Anne Olga Syverhuset

Noen ganger kan det være nødvendig å flytte den truede elvemuslingen bort fra leveområdet. NINA har laget en veileder til hvordan det kan gjøres på best mulig måte.

Veileder for flytting av ferskvannsmuslinger
Foto: Bjørn Mejdell Larsen / NINA.

Selv om det beste for muslinger er å få være i fred i elva, er det noen ganger nødvendig å flytte dem til et nytt sted. Norsk institutt for naturforskning har laget en veileder for flytting av musling på oppdrag fra Statsforvalteren i Trøndelag, rettet mot forvaltere, konsulenter og forskere. Den skal sikre at tilgjengelig kunnskap tas i bruk.

– Det er alltid risiko forbundet med flytting av ferskvannsmuslinger. Derfor er vi i NINA er opptatt av at flytting av ferskvannsmuslinger bare skal gjennomføres når det er nødvendig, når det er nøye planlagt og at det skal gjennomføres på en god måte, sier NINA-forsker Jon Magerøy. 

Han understreker i tillegg viktigheten av å overvåke muslinger som har blitt flyttet.

– Det er viktig både for å vurdere om flyttingene har godt bra og for å lære om hvordan vi kan gjøre det på en bedre måte, forteller han videre.

Webinar om flyttinga av elvemusling

Statsforvalteren er den som kan gi tillatelse til å flytte elvemusling. Statsforvalteren i Trøndelag ønsker at veilederen blir kjent og brukt mest mulig både av de som skal planlegge inngrep, de som skal sette vilkår og de som skal utføre eventuelle flyttinger. De inviterer derfor til seminar for å lansere veilederen 13.april kl 10-11 på Teams. Der vil NINA presentere veilederen, og det vil bli mulighet til å stille spørsmål i etterkant.

Les mer om veilederen og seminaret i denne saken fra Statsforvalteren i Trøndelag.

Les rapporten: Veileder for flytting av ferskvannsmuslinger i Norge med hovedvekt på elvemusling. NINA Rapport 2186

Les mer om NINAs arbeid på elvemusling

Kontakt i NINA: Jon Magerøy
 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: