Nyheter

 

Anbefaler sju tiltak for restaurering av ødelagte økosystemer

Published on: 7. May 2015
Author: Anne Olga Syverhuset

De nordiske landene og Estland har vurdert hvordan målet om restaurering av 15 prosent av ødelagte økosystemer kan nås.

 

Anbefaler sju tiltak for restaurering av ødelagte økosystemer
Restaurering av fjellvegetasjon på Hjerkinn, Dovrefjell. Denne veien er i dag fjernet, se bilde av resultatet lenger ned i saken. Foto: Dagmar Hagen, NINA.

Konvensjonen om biologisk mangfold (CBD) har gjennom de såkalte Aichi-målene, vedtatt at det skal være et mål å restaurere 15 prosent av forringede økosystemer innen 2020. 195 land har forpliktet seg til å arbeide mot dette målet og Norge er ett av disse landene.

Også her i landet er mange naturtyper sterkt påvirket av naturinngrep, forurensning og fremmede arter, og det er et stort behov for naturrestaurering.

–   Det er en stor jobb som ligger foran oss, sier Dagmar Hagen i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

NINA har et aktivt fagmiljø innen naturrestaurering, og Hagen har hatt en sekretærfunksjon i en nordisk prosjektgruppe som har sett nærmere på hvordan restaureringsmålet kan nås. Rapporten fra gruppa viser at det er svært mangelfulle data om pågående restaureringsaktiviteter, og de anbefaler flere tiltak.

–   Denne rapporten understreker at restaurering er i ferd med å komme ordentlig på dagsorden i de nordiske landene. Det er nå viktig å bygge videre på den kunnskapen vi har, og sette den inn i en større sammenheng, sier Hagen.

Les mer på Miljødirektoratets nettsider.

Les hele rapporten:The Nordic Aichi restoration project: How can the Nordic countries implement the CBD-target on restoration of 15% of degraded ecosystems within 2020?”

Kontaktperson i NINA: Dagmar Hagen

Landskap på Dovrefjell. Her gikk det tidligere en vei. Foto.

Eksempel på naturrestaurering på Hjerkinn. Her gikk det tidligere en vei. Foto: Dagmar Hagen.

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: