Nyheter

 

Forvaltningssuksess på kortnebbgås

Published on: 18. June 2015
Author: Frid Kvalpskarmo Hansen

Den Svalbard-hekkende bestanden av kortnebbgjess har vært i kraftig vekst siste tiår. På rekordtid har bestanden nå blitt redusert til det vedtatte nivået.

Forvaltningssuksess på kortnebbgås
Kortnebbgås i Vesterålen. Foto © Ingunn Tombre.

I en internasjonal forvaltningsplan var et av målene å redusere tallet på kortnebbgås slik at beiteskader på Svalbardtundraen begrense og konflikter med landbruksinteresser reduseres.

Belgia, Nederland, Danmark og Norge er enige om at antallet kortnebbgås skal ligge på omkring 60 000 individer. Gjennom regulær høstjakt i Norge og Danmark skal bestanden reguleres til dette nivå. Forrige telling viste 76 000 gjess, og jaktsesongen 2014/2015 utvidet Danmark jakttiden til ut januar for å øke antall fellinger. Dette har hatt stor effekt på bestanden. Den økte jakten i Danmark, sammen med normal dødelighet og dødelighet som skyldes skadeskyting, har medført at bestanden nå ligger på det vedtatte nivået.

Kortnebbgås i Vesterålen. Foto © Ingunn Tombre.Kortnebbgås i Vesterålen. Foto © Ingunn Tombre.

– Vi vet at dersom vi øker voksendødeligheten for en langtlevende art som kortnebbgås, så vil dette gi utslag i bestandsutviklingen. Det er likevel overraskende at jakten har vært så effektiv.

Det forteller Ingunn M. Tombre, seniorforsker i NINA og nasjonal fagekspert i den internasjonale prosessen. Hun legger til at jegerne har vært så effektiv at det kan få konsekvenser kommende jaktsesong.

– Hvordan jaktsesongen 2015 blir for kortnebbgås i Norge er det nå opp til miljømyndighetene å bestemme. De fleste kortnebbgjess som felles i Norge, felles i Nord-Trøndelag. Her har det imidlertid vært en kraftig økning av grågjess de siste par årene og mange av gjessene som felles i Nord-Trøndelag i dag er grågjess. Det vi med andre ord fortsatt være mulig å jakta grågjess, uavhengig av hva som vil gjelde som eventuelle begrensninger i jakten på kortnebbgås kommende sesong, avslutter forskeren.

Les mer og last ned rapporten som sammenfatter overvåkingsdata for sesongen 2014/2015 på AEWAs nettsider for kortnebbgås.

Les også:
Forvaltningsplan for kortnæbbet gås virker med overraskende hurtig effekt – DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi)
Forvaltningsplanen på kortnæbbet gås har nået sit mål – Danmarks Jægerforbund

Kontakt: Ingunn Tombre

 

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: