Nyheter

 

Friluftslivet etter Full City

Published on: 22. April 2010
Author: Camilla Næss

Lokalbefolkningens følelser knyttet til Full City-havariet endret seg på kort tid fra sinne, fortvilelse og sorg til å bli preget av optimisme og tro på framtida.

Friluftslivet etter Full City
Foto © M.SKår/NINA

En fersk studie av effekten av oljeforurensning på friluftsliv viser at lokalbefolkningens følelser knyttet til Full City-havariet endret seg etter kort tid. - Fra å være preget av sinne, fortvilelse og sorg snudde følelsene etter hvert til å bli preget av optimisme og tro på framtida, forteller prosjektleder Margrete Skår. Samtidig som fokuset i folks bevissthet gradvis ble endret fra dramatikk til optimisme og lettelse, begynte folk å ta friluftslivsområder i bruk igjen parallelt med framdriften i oppryddingsaksjonen. NINA-forskerne trekker fram det faktum at folk med egne øyne så at noen tok ansvar for å ta vare på deres mest betydningsfulle rekreasjonsområder, noe som ga fornyet tro på framtida.

Mot normalt

Havariet skjedde i et område som benyttes til en rekke friluftsaktiviteter. Havariet satte umiddelbart en stopper for disse aktivitetene. Men allerede få dager eller uker i etterkant så man igjen en tiltakende bruk av området. Graden av forurensning på ulike steder la selvsagt de sterkeste premissene for muligheten til å ta områdene i bruk igjen. Men også tidspunktet for påbegynt og avsluttet opprenskning spilte en rolle. Andre faktorer, som at noen aktiviteter er mer avhengige av spesielle lokaliteter enn andre, og dermed sårbare for oljesøl, må også vektlegges. Enkelte områder ble lenge holdt stengt for allmennheten. Dette gjelder ikke minst de populære friarealene Krogshavn og Steinvika i Langesund. Likevel kunne flere aktiviteter, som for eksempel havpadling, bading og bruk av fritidsbåter, mange steder bli tatt opp igjen bare noen dager eller et par uker etter forliset. Dykking er i denne forbindelse et eksempel på at enkelte aktiviteter best kunne fortsette ved at man fant alternative lokaliteter. Fuglekikking fikk som følge av oljeutslippet et annet innhold en det ellers ville hatt ettersom oppmerksomheten i stor grad ble rettet mot skadet sjøfugl og bekymringer for hvordan sårbare arter som for eksempel ærfugl ville klare seg. En generell anbefaling fra Mattilsynet om å utvise forsiktighet ved fangst og fiske varte frem til mars 2010 og bidro trolig til at det generelt ble fisket og jaktet noe mindre enn vanlig. - Svært mange trodde høsten 2009 at forholdene for friluftsliv i de oljetilsølte områdene skulle være tilnærmet lik en normalsituasjon igjen sommeren 2010. 

Banebrytende forskning

Studien, som er del av miljøundersøkelsene etter Full City-forliset, setter søkelys på de kortsiktige effektene av oljeforurensning på friluftsliv. Det vil si fra og med den 31. juli 2009, da ulykken inntraff, og fram til vinterens ankomst samme år. Rapporten er resultat av et forprosjekt i forbindelse med en større studie der konsekvenser av Full City havariet for både friluftsliv og reiseliv på lengre sikt skal undersøkes. I løpet av sensommeren 2010 vil det bli gjennomført en survey blant befolkningen i studieområdet som vil følge opp forprosjektet. Spørreundersøkelsen vil belyse hvordan folk har tatt friluftslivsområdene i bruk igjen etter vinteren 2009/2010, om det er endring i friluftslivsbruken på dette tidspunktet i forhold til bruken før hendelsen og hva slags holdninger som avspeiles i befolkningen i forhold til oljeforurensning. Det er første gang i Norge, og lite er også gjort internasjonalt, at det gjøres en såpass omfattende undersøkelse av effekter av oljeutslipp på friluftsliv ved hjelp av samfunnsfaglige perspektiver og metoder, opplyser Skår.

Rapporten er utarbeidet av NINA på oppdrag fra Kystverket.  

Kontaktpersoner i NINA: 

Margrete Skår (prosjektleder)
Hogne Øian (hovedforfatter)
 
Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: