Nyheter

 

Godt år for snøuglene i nord

Published on: 26. August 2011
Author: Oddmund Rønning

Det store smågnageråret i Norge i 2011 har ført til at snøugla har hatt den beste hekkesesongen i landet siden 1978.

Godt år for snøuglene i nord
Snøuglehunn med lemen. Foto Karl-Otto Jacobsen©
Det norske snøugleprosjektet ble startet i 2005 som et samarbeid mellom Norsk institutt for naturforskning (NINA), Agder naturmuseum og botaniske hage (ANM) og Norsk Ornitologisk Forening (NOF). I år har det vært et uvanlig godt lemenår i store deler av landet, ikke minst i Nord-Norge.

- Vi har takket være tidligere opprop fått inn observasjoner av snøugle fra fjelltrakter både i Sør-, og Nord-Norge, sier NINA-forsker Karl-Otto Jacobsen. I Nord-Norge er det påvist mange konkrete hekkefunn, og prosjektet har til nå oversikt over 38 snøuglehekkinger i Finnmark og Troms, fordelt på 7 kommuner. Det er sannsynlig at enda flere par har hekket.

- Dette er sannsynligvis det beste hekkeåret for snøugle i Norge siden 1978, sier han. I tillegg er det funnet 10 reir i Finland og 3 i Sverige, slik at det samlede antallet snøuglereir som er funnet i Fennoskandia i år er over 50. Under feltarbeidet har det blitt fanget 12 voksne snøugler (9 hunner & 3 hanner) som har fått påmontert satellittsendere. Disse vil gi verdifull informasjon om snøuglenes vandringsmønster i de kommende årene. Resultatene fra dette vil etter hvert bli å finne på prosjektets hjemmeside.

- Hvis noen har sett snøugle i sommer, eller har opplysninger om funn av reir eller unger, er vi svært interessert i å få tilbakemeldinger om dette, avslutter Jacobsen.
 
Kontaktperson i NINA: Karl-Otto Jacobsen
 
 
 
Les mer:
Snøugleprosjektets nettside.
Mer snøugler i mosen. Direktoratet for naturforvaltning (26.08.2011)

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: