Nyheter

 

Jaktundersøkelse om kortnebbgås

Published on: 19. November 2014
Author: Frid Kvalpskarmo Hansen

Ny spørreundersøkelse skal finne ut hvordan grunneiernes rolle i forvaltningen av gås kan styrkes.

Jaktundersøkelse om kortnebbgås
Kortnebbgås. Foto: Ingunn Tombre

I prosjektet «Grenseløse gjess» lanseres det i disse dager en spørreundersøkelse i Nord-Trøndelag. 

Målet med undersøkelsen er å få informasjon om hvordan grunneiere og jaktrettshavere i Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer og Overhalla ser på jakt på kortnebbgås. 

Undersøkelsen skal finne ut hva som i dag gjøres for å tilrettelegge for jakt i disse kommunene. Det er også et mål å finne ut hvordan grunneiernes rolle i forvaltningen av gås kan styrkes. 

Om lag tusen invitasjoner for å delta i undersøkelsen er sendt ut. Du kan lese mer om denne på nettsidene til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Gåsa gjør stor skade

Kortnebbgåsa overvintrer i Danmark, Nederland og Belgia, og mellomlander i Norge på våren og høsten på vei til og fra hekkeplassene på Svalbard. Registreringer viser at bestanden er steget fra omkring 30 000 individer på 1990-tallet til et nivå på 76 000 i dag, og det er for øyeblikket stor oppmerksomhet rundt arten.

– Det økende antallet med gjess gjør skade på landbruksarealer langs trekkruten og på den sårbare tundravegetasjonen på Svalbard, sier Tombre.

Tilpasset forvaltning

Bestanden er valgt ut som det første europeiske eksempel på en internasjonal såkalt adaptiv forvaltningsplan, hvor hensikten er å holde bestanden på et stabilt nivå på omkring 60 000 individer.

– Dette skal i de kommende år gjennomføres ved å øke jakten på bestanden på en kontrollert måte. Dette skal koordineres mellom Norge og Danmark, som har regulær jakttid på kortnebbgjessene, sier Tombre.

Den internasjonale planen er etablert i regi av Vannfuglavtalen under Bonn-konvensjonen.

Les mer: Kortnebbgås mot nye høyder 

Samarbeidsprosjekt

«Grenseløse gjess» ledes av NINA, og er et samarbeid med Norut Alta, NIKU og Århus Universitet. Prosjektet har en aktiv deltakelse av brukere, og spørreundersøkelsen ledes av Norut Alta i samarbeid med Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. 

Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd, Miljødirektoratet, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Framsenteret i Tromsø.

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: