Nyheter

 

Jungelboka, revidert

Published on: 23. January 2015
Author: Frid Kvalpskarmo Hansen

Norske og indiske forskere har studert Indias leoparder. Konklusjonen er at jungelboka må skrives om igjen.

Jungelboka, revidert
Indisk leopard. Foto © Kamerafelle/Vidya Athreya

Dette er fortellingen om en leopard i som lever i menneskenes landsby. Som jakter hunder, snubler ned i folks brønner og oppdrar unger i en sukkerrørplantasje.

En dag bli leoparden fanget. Puttet i et bur og kjørt ut i jungelen. 

«Nå er den der den hører hjemme» sier menneskene til hverandre, mens de kjører bort. 

Tilbake i jungelen står en stresset leopard. Den er usikker, kjenner seg ikke igjen. 

Mest vil den hjem. Hjem å jakte hund i kjente bakgater.

••

Året er 2003, i den indiske byen Junnar. Biolog Vidya Athreya klemmer hardt om hånden til sin tre år gamle datter. Hun har blitt forsinket på arbeid, og har ikke rukket hjem før solnedgang. Portforbudet er ikke offisielt, men etter mørkes frembrudd er gatene tomme og stemningen anstrengt. 

Sett utenfra er det ikke åpenbart at Junnar avler frykt for mørket. Byen har i overkant av 25 000 innbyggere. Idyllisk plassert i en jordbruksdal, omkring hundre kilometer øst for Indias mest folkerike by Mumbai. Her dyrkes det alt fra sukkerrør til kål. Det er til og med vingårder i dalen, noe som er uvanlig på landsbygda i India.

Det var leopardene som brøt idyllen i dalen. I løpet av 2001 og 2002 ble femti mennesker angrepet. Flere ble drept, deriblant barn. 

Det var ikke aktuelt å løse leopardproblemet med gevær. Jakt har vært forbudt i India siden 1972. Det finnes en rekke årsaker til at dette trolig ikke vil endre seg med det første. 

Storparten av inderne er hinduer, og ser derfor alt liv som hellig. Storviltjakt vekker dessuten dårlige minner om jaktglade briter og fortiden som koloni.     

På starten av 2000-tallet var det faktisk større bot for å drepe en leopard, enn den erstatningen du fikk dersom en leopard drepte barnet ditt. 

Da Vidya Athreya flyttet til Junnar i 2003 var derfor gatene tomme etter solnedgang. Mens hun haster hjem – med treåringens hånd fast i sin – dukker det opp mange spørsmål hos biologen Vidya. 

«Leoparder er hemmelighetsfulle skapninger, som gjemmer seg så snart det dukker opp folk. Hvorfor har disse dyrene begynt å gå på menneskejakt?»

Dette er et utdrag fra artikkelen "Jungelboka, revidert". Du kan lese hele saken om du følger denne lenken til nettmagasinet Harvest sine nettsider. 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: