Nyheter

 

Krysning av oppdrettslaks og villaks i Namsen

Published on: 6. November 2012
Author: Oddmund Rønning

NINA har analysert villaks og rømt oppdrettslaks i Namsen med nye genetiske markører som er utviklet for å skille mellom oppdrettslaks og villaks.

Krysning av oppdrettslaks og villaks i Namsen
Namsen. Foto Eva B. Thorstad

I en ny NINA Minirapport er det dokumentert genetisk signatur av oppdrettslaks i voksen villaks. Graden av innkrysning varierte mellom ulike innsamlingsår.

Den genetiske signaturen av oppdrettslaks var høyere i en stikkprøve av laksunger fra 2011 enn i voksen villaks fra 2010. Ut fra dette er det rimelig å konkludere med at det skjedde krysning mellom oppdrettslaks og villaks under gytingen i 2010.

Det var vanskelig å identifisere enkeltindivider blant laksungene fra 2011 som krysninger mellom oppdrettslaks og villaks. Vi antar at dette skyldes små stikkprøver av voksen villaks og oppdrettslaks i 2010 og at oppdrettslaksen hadde opphav i flere, genetisk forskjellige oppdrettsstammer.

For framtidige analyser er det viktig å øke antallet laks analysert og å forbedre analysemetodene. Dette vil gi oss mer presise resultater enn vi kan framlegge med denne Minirapporten.

Kontaktperson i NINA:

Les mer:

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: