Nyheter

 

Markerte Rovdata

Published on: 1. December 2010
Author: Jan Arne Stokmo

Rovdata er en sentral aktør i arbeidet med å kartlegge og overvåke gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge. 30.november ble den nyetablerte enheten markert på Rockheim i Trondheim.

Markerte Rovdata
Foto © Jan Arne Stokmo/Rovdata

Arrangementet hadde deltakere fra en rekke ulike interesseorganisasjoner, forvaltere, forskere og politikere. Deriblant Heidi Sørensen, Statssekretær i Miljøverndepartementet, som holdt et innlegg på vegne av Regjeringen og foretok den offisielle lanseringen av Rovdatas internettside, www.rovdata.no.
 

Viktig verktøy
Nettstedet blir et meget viktig verktøy for formidling av kunnskap fra overvåkingen av rovvilt fremover.
–Hvis noen for eksempel ønsker å vite hvor det finnes gaupe i Norge i dag, hvor mange jerver det er registrert i Finnmark, eller hvilke metoder som brukes for å overvåke og telle hvor mange brunbjørner det er i Norge, så er målet at publikum skal kunne gå inn på www.rovdata.no og finne svarene her, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
 

Styrker lokal deltakelse
På seminaret lanserte Rovdata også en database hvor publikum kan legge inn sine egne observasjoner av de store rovdyrene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, på nett. Databasen er utviklet i et samarbeid mellom Rovdata og Artsdatabanken.
– Dersom løsningen blir flittig brukt av publikum, vil det bidra til økt kunnskap om utbredelse og forekomst av artene i Norge, sier Kjørstad.
 

Selvstendig enhet
Rovdata er en selvstendig enhet, med egen leder og stab, i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Enheten leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge til forvaltning, media og publikum.
De har ansvaret for formidling, drift og utvikling av Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.

Rovdata har også et teknisk og faglig samarbeid om ulike deler av overvåkingen med andre forskningsinstitusjoner, som Høgskolen i Hedmark, Bioforsk Svanhovd og Uppsala Universitet.
 

Her kan du lese mer:
www.rovdata.no
 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: