Nyheter

 

Mer lakselus i Hardangerfjorden

Published on: 8. July 2009
Author: Camilla Næss

Undersøkelser NINA med samarbeidspartnere har foretatt i Hardangerfjorden viser økende påslag av lakselus på sjøørret i løpet av sommeren. Dette samsvarer med høyere sjøtemperatur, og kan medføre økt stress og dårligere overlevelse for sjøørreten.

Mer lakselus i Hardangerfjorden

Sjøørret har blitt fanget ved hjelp av garn, og undersøkt med fire ukers mellomrom (uke 22 og uke 26), fra tre ulike deler av fjorden. Ved den ytterste lokaliteten, Etne (som er en del av den nasjonale laksefjorden Etnefjorden), ble det i mai funnet lite lus på ørreten. Andelen ørret infisert av lakselus var under 50 %, og den infiserte fisken hadde i snitt i underkant av seks lus. I juni, fire uker etter, var situasjonen endret. Så å si all fisk i lokaliteten hadde lus. I tillegg var infeksjonsparametrene langt høyere enn i mai, med et gjennomsnitt opp mot 30 lus per fisk. Nesten all lus var i larvestadiet.

I midtre del av fjorden, Rosendal, var det vanskelig å fange nok fisk. Men resultatene herfra tyder på at lakseluspåslaget var moderat i uke 22, og betydelig høyere i uke 26 med nærmere 80 lus i snitt per fisk.

Ved den innerste lokaliteten, Granvin, var det generelt lite lus på ørreten og heller ingen økning i infisert fisk mellom registreringene. Derimot ble det observert en betydelig andel for tidlig tilbakevandrende sjøørret til Granvinselva i første del av juni, et klart tegn på at sjøørreten er stresset av luseangrep. Ved påslag av lakselus trekker fisken tilbake til ferskvann som lakselusa tåler dårlig. Dette vil ha betydning for ørretens vekst og overlevelse.

Fra www.lusedata.no ser vi at andelen voksne hunnlus i oppdrettsanleggene i fjorden er halvert i forhold til i fjor. Men det er en klar økning i antall halvvoksne lus i anleggene fra uke 24 og utover. Dette samsvarer med den økte sjøtemperaturen, og kan medføre et større lakseluspress på sjøørreten i Hardangerfjorden. Resultatene fra registreringene så langt skal følges opp med en ny prøvefiskerunde etter sjøørret i august.

Undersøkelsene i fjordsystemet har pågått siden 2004, som et ledd i evalueringen av nasjonale laksefjorder og interaksjoner mellom oppdretts- og villfisk med hensyn til lakselus. Mattilsynet er oppdragsgiver for denne undersøkelsen.

Kontaktperson i NINA: Bengt Finstad

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: