Nyheter

 

“Møt fjellreven” nominert til Kulturdepartementets barnebokpriser

Published on: 18. February 2014
Author: Camilla Næss

Boka om fjellreven har fått intet mindre enn to nominasjoner til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2013.

“Møt fjellreven” nominert til Kulturdepartementets barnebokpriser
Boka “Møt fjellreven” er nominert til kulturdepartementets barnebokpriser i kategoriene fagbokprisen og illustrasjonsprisen. Illustrasjon © Inger Lise Belsvik

Boka “Møt fjellreven” er nominert til kulturdepartementets barnebokpriser i kategoriene fagbokprisen og illustrasjonsprisen. 

Boka er illustrert av den anerkjente illustratøren Inger Lise Belsvik, teksten er skrevet av Nina E. Eide, Terje Borg og Camilla Næss.  NINA har laget boka på oppdrag fra Felles Fjellrev. 

–Det er utrolig artig å bli nominert og få en så god vurdering som vi får, sier Nina Eide, forfatter og fjellrevforsker. Det er få helillustrerte faktabøker som dette, og det var et bevisst grep å bruke illustrasjon framfor foto. Så vi er veldig spente på den endelige avgjørelsen. 

Fagbokprisen - dette skriver juryen:
Mange fagbøker for små barn handler om dyr, og i denne presenteres vi for fjellreven, en dyreart som i vår del av verden er truet med utryddelse. I bildebokdelen av boka følger vi et fjellrevkull gjennom et helt år, vi følger det nye kullet med reveunger gjennom sommer, høst og en barsk vinter. Vi hører om hvordan de skaffer seg mat, og om farene som gjør livet usikkert for fjellreven. Boka er saklig i tonen og realistisk i formen, men engasjementet for den vesle reven kommer også til uttrykk i emosjonelle og appellative utsagn. I faktadelen av boka presenteres fagstoffet nøkternt og med en tydelig omsorg for de karakteristiske detaljene. Inger Lise Belsviks illustrasjoner tar mye av ansvaret i fortellingen, og gir liv og frodighet til stoffet. Møt fjellreven er kunnskapsformidling av høy klasse.

Illustrasjonsprisen – dette skriver juryen:
Møt fjellreven er en fagbok om fjellreven, et liten rev som står i fare for å dø ut i Norge. I teksten følger vi fjellreven gjennom et helt år, vi får kunnskap om hvor og hvordan den lever, og om hva som blir gjort for å berge den. Inger Lise Belsviks Illustrasjoner samarbeider med teksten ved å tilføre fagstoffet liv og frodighet. Det skjer ved å framstille revens kroppsspråk i ulike situasjoner, som når den leker, jakter og fanger mat, eller når den årvåkent er på vakt og føler seg truet. Også landskapet reven ferdes i, i blir sanselig nært i Belsviks vakre illustrasjoner. Hun gir det sommerens, høstens og vinterens lys, farge og vegetasjon. Snø, is, og kulde pensles fram med faglig og kunstnerisk presisjon. Et møte med fjellreven slik Inger Lise Belsvik tegner den, vekker empati og engasjement.

 

 

Her kan du lese mer om boka: Møt fjellreven

Kontakt: Nina E. Eide

Les også: 

Rev i alle kanaler

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: