Nyheter

 

Namsblanken under lupen

Published on: 27. August 2014
Author: Camilla Næss

I løpet av de neste fire årene skal forskere kartlegge bestanden av namsblank, og undersøke hvilken effekt regulering av vassdraget har på denne unike laksen. 

Namsblanken under lupen
Gytemoden namsblankhunn, sammen med en mindre hanfisk. Foto © Per Harald Olsen / Institutt for biologi, NTNU

–Det er viktig for oss at prosjektet er godt forankret lokalt, understreker Line Sundt-Hansen, prosjektkoordinator. Vi vil derfor samarbeide tett med lokale krefter for å sikre at lokalkunnskapen rundt Namsen tas inn i prosjektet.  

Forskerne oppfordrer derfor alle som har opplysninger om forekomster av namsblank, eller annen relevant informasjon om å ta kontakt. 

Namsblankens unike levesett og gener gjør at den skiller seg markant fra alle andre laksebestander. Namsblanken finnes nemlig kun i Øvre Namsen, og er den eneste laksen i Europa som tilbringer hele livet i elva. Det gjør bestanden ekstra sårbar for miljøendringer. Namsblanken er i dag på virket av reguleringene i Namsen. En annen trussel er ørekyt, som er i ferd med å spre seg til namsblankens leveområder. 

Bedre kunnskapsgrunnlag

I løpet av de neste fire årene skal en gruppe forskere kartlegge bestanden, og undersøke i hvilken grad regulering påvirker namsblanken. Denne uka starter feltundersøkelsene i øverste del av Namskroken. 

–Prosjektet skal gi forvaltningen et bedre grunnlag for en framtidig bærekraftig forvaltning av namsblankbestanden, sier Sundt-Hansen. 

I tillegg til å undersøke reguleringseffekter på bestanden skal forskerne bla. estimere bestandsstørrelsen, undersøke namsblankens vandringsmønster i ulike deler av vassdraget, sammenlikne forekomstene i områder med og uten ørekyt og gjøre genetiske undersøkelser av namsblanken. 

Etter endt sesong vil forskerne holde et informasjonsmøte, hvor resultatene og videre opplegg for undersøkelsene presenteres. 

På dype områder og i elvemagasinene kartlegges namsblankbestanden ved hjelp av elfiskebåt. Fisken bedøves med strøm, slik at forskerne kan ta prøver før den slippes ut i vassdraget igjen. Foto © NINA 
På dype områder og i elvemagasinene kartlegges namsblankbestanden ved hjelp av elfiskebåt. Fisken bedøves med strøm, slik at forskerne kan ta prøver før den slippes ut i vassdraget igjen. Foto © NINA

Prosjektnavn: Fiskebiologiske undersøkelser i Øvre Namsen; kartlegging av Namsblanken
Prosjektperiode: 2014-2019
Bakgrunnen for prosjektet er et pålegg om undersøkelser fra Miljødirektoratet til NTE Energi 

NINA er hovedansvarlig for prosjektet som utføres i samarbeid med NTNU Institutt for biologi, NTNU Vitenskapsmuseet og Rådgivende Biologer AS. 

Kontakt: Line Elisabeth Sundt-Hansen

Les mer om namsblank

 


Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: