Nyheter

 

Rekordår for fjellreven

Published on: 29. December 2011
Author: Camilla Næss

Med 40 ynglinger, over 300 valper og reetablering i nye fjellområder har 2011 vært et rekordår for den truede fjellreven. Antallet voksne individer i Norge har nå trolig passert 100 individer.

Rekordår for fjellreven
Fersk NINA Rapport dokumenterer at fjellrevbestanden er i framgang over hele landet. Foto © John Lambela

Fordoblet bestandsestimat

– At vi nå registrerer økende antall voksne i vinterbestanden er svært positivt, sier forsker Nina E. Eide. Dette betyr at det har vært god overlevelse hos valper tidligere år, og at voksenbestanden er i reel vekst. Fjellrevbestanden har med dette fått større kapasitet til å respondere på f. eks. gode smågnagerår.

Ved å kombinere yngleregistreringen og antall individer registrert fra DNA, er det dokumentert en voksenbestand på minimum 93 individer før yngling i 2011. Med det har den reelle voksenbestanden ganske sikkert passert 100 individer på landsbasis.

– Dette er dobbelt så mange som den anslåtte bestanden på ca 50 individer, som er det estimatet vi har hatt over flere år, sier Eide.

Mer enn 40 ynglinger

I sommer ble det totalt registrert 40 fjellrevkull i Norge- en formidabel økning fra 0 i 2009 og 16 i 2010. Ynglingene fordeler seg i de ulike fjellområdene som følger:

  • Finse 1
  • Snøhetta 11
  • Knutshø 1
  • Sylane 1
  • Børgefjell 11
  • Saltfjellet 5
  • Indre Troms 2
  • Reisa Nord 3
  • Ifjordfjellet 1
  • Varangerhalvøya 4

Den eksepsjonelt gode mattilgangen med toppår i lemenbestandene i samtlige fjellområder har bidratt til de rekordmange ynglingene, som er nær dobbelt så mange som ved forrige rekordår i 2005, da det ble registrert 21 ynglinger.

– Fjellreven har fråtset i mat i hele vinter og vår, så det er egentlig ikke så overraskende at det ble registrert mange fjellrevkull i sommer, forklarer Eide. Fjellreven i høyfjellet er tilpasset varierende mattilgang, og den yngler stort sett bare når det er godt med mus og lemen. I Sør-Norge må vi trolig tilbake på 1960-tallet for å ha sett tilsvarende, mens det nordover er sammenlignbart med situasjonen i 1985 da det også var et markert smågnagerår over store deler av landet.

Reetablerte bestander

Utsetting av fjellrevvalper fra Avlsprogrammet har gitt en reetablering av fjellrevbestanden i Snøhetta, og ynglinger i områder der det ikke har vært kjente fjellrevynglinger på flere tiår – som i Sylane og Knutshø i Sør-Trøndelag, samt på Finse. For få år siden fantes det ikke fjellrev igjen i Sør-Norge, men i 2011 er 35 % av fjellrevynglingene registrert her.

 

– Vi har fått en overraskende rask respons på utsettingene av fjellrev både på Snøhetta og i Finse, sier Eide. 11 ynglinger av fjellrev i Snøhetta ga minimum 97 valper i tilskudd til delbestanden.

–  At vi får nyetableringer utenfor utsettingsområdene og utveksling mellom delbestandene i øst og vest er også svært positivt. Dette gir flere delbestander og kortere avstand mellom delbestandene, som igjen gir høyere sannsynelighet for overlevelse av fjellreven på lang sikt.

God vinteroverlevelse?

­Dersom smågnagerforekomstene ikke krasjer tidlig på vinteren, er det ifølge Eide god grunn til å anta ytterligere tilvekst til voksenbestanden av fjellrev gjennom god vinteroverlevelse på årets fjellrevvalper.

– Det rapporteres fortsatt om en del mus og lemen i ulike fjellområder, særlig nordover, som gir grunn til å håpe på nettopp det, avslutter hun.

Overvåkingsprogrammet som er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning, driftes av NINA, mens SNO står for gjennomføringen av feltregistreringene.

 

Kontaktperson i NINA: Nina E. Eide

Les mer:

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: