Nyheter

 

Se hanngaupe på frierferd i dyrepark

Published on: 15. May 2015
Author: Jan Arne Stokmo

Hanngaupa M311, også kalt «Stupulen», var i april på sjeldent besøk ved innhegningen til hunngaupene i Namsskogan Familiepark. Se unike viltkamerabilder fra gaupekurtisen i saken.

Se hanngaupe på frierferd i dyrepark
Den merkede hanngaupa M311 utenfor gjerdet til hunngaupene i Namsskogan Familiepark i april. Foto: http://viltkamera.nina.no/

Det er et viltkamera som dyreparken har lånt fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) og plassert utenfor gaupeinnhegningen, som har fanget de sjeldne bildene.

Se videoklipp av "stevnemøtene" her! (Lenke til YouTube)

– Hanngaupa har ved flere anledninger stått utenfor gaupehegnet til de to hunngaupene i parken. Den har nok prøvd å komme seg inn også, men så vidt vi vet har den måtte forlate hunngaupene med uforrettet sak, forteller John Odden, seniorforsker i NINA.

Merket med GPS-halsbånd

Forskerne har ekstra god kontroll på hanngaupas bevegelser siden den er merket med et GPS-halsbånd. Det tillater dem å studere gaupas bevegelser nøye og blant annet følge med på hva den spiser. På grunn av merkingen er den gitt forskernavnet "M311", men den blir også kalt "Stupulen".

I starten av april viser GPS-loggen at den oppholdte seg i fire døgn i nærheten av Namsskogan Familiepark.

– Vi har nå fulgt hanngaupa M311 intensivt over en fireukers periode, hvor vi blant annet har kontrollert alle steder hvor vi mistenker at den kan ha drept et byttedyr. I starten av april spiste den på et rådyr et par kilometer unna parken. I denne perioden var den også flere ganger borte hos hunngaupene, sier Odden.

På menyen i intensivperioden stod også én reinkalv, ett lam, to harer og tre elgkadaver.

Oppsøker dyreparker i parringstiden

Det har skjedd før at ville gauper oppsøker gauper i fangenskap, og tidligere i vinter avslørte et viltkamera som tilhører NINA ei vill gaupe på utsiden av gjerdet til gaupene i Bjørneparken i Flå.

I Bayern i Tyskland hoppet også en hanngaupe inn til gauper i fangenskap for noen år tilbake. Mange av disse besøkene skjer i forbindelse med parringstiden i slutten av mars og begynnelsen av april.

– Dette er den ene perioden i året hanngaupene har til å oppsøke hunngaupene, og ofte kan de tilbakelegge lange strekninger på leting etter dem. I denne tiden lager de også oftere lokkende skrik i vinternatta for å få hunnenes oppmerksomhet, forteller Odden.

Bruker store leveområder

Forskningsprosjektet på gaupe og jerv i Trøndelag ble startet i 2012 og målet er blant annet å studere hvilke byttedyr og hvor mange som gaupene tar i forskningsområdet. Siden oppstarten har forskerne merket og fulgt i alt 16 jerver og seks gauper, og noe som har overrasket forskerne mest er størrelsen på leveområdene til de voksne gaupene.

– Vi ser at de voksne gaupene har benyttet revir fra 1200 til 4800 kvadratkilometer, og dette er større enn Østfold fylke, sier Odden. 

Hanngaupa M311 tilbakela en vandring på cirka 300 kilometer på to uker da den ble fulgt i slutten av mars og begynnelsen av april, fra Nærøy kommune ved kysten, via Høylandet og Namsskogan, før den deretter gikk nordover og vestover og endte opp ved Kongsmoen 9. april.

Følg rovdyrene på nett

Du kan følge med på internett hvor hanngaupa M311 og alle de andre merkede gaupene og jervene i forskningsprosjektet befinner seg ved å besøke nettsidene http://www.dyreposisjoner.no/ og http://viltkamera.nina.no/.  Posisjonene legges ut med en forsinkelse, slik at dataene ikke skal kunne misbrukes. Du kan også følge forskningsprosjektet på Facebook. Alle funn av felte rein og sau rapporteres til Statens naturoppsyn og beitelag/reindistrikt.

Kontaktperson i NINA: seniorforsker John Odden

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: