Nyheter

 

Verdenskonferense om vindkraft og vilt i gang

Published on: 2. May 2011
Author: Oddmund Rønning

NINAs internasjonale konferanse om vindkraft og dyreliv starter mandag 2. mai i Trondheim. Verdens fremste forskere på dette feltet et samlet. - Målet er løsninger for mer miljøvennlig vindkraft, sier Kjetil Bevanger.

Verdenskonferense om vindkraft og vilt i gang
Smøla vindpark. Foto @ Statkraft
CWW2011 er den første store internasjonale konferanse som favner hele spekteret av forskning på vilt som er berørt av vindkraft. - Konferansen har nesten 300 deltagere fra over 30 land deltar på konferansen, sier konferansesjef Kjetil Bevanger, Norsk institutt for naturforskning (NINA). Conference on Wind energy and Wildlife impacts (CWW2011) går av stabelen på Radisson Blu Royal Garden Hotel i Trondheim, 2. – 5. Mai 2011.
 
Konferansens offisielle åpning er tirsdag 3. mai kl 09.00.

Løsninger for vindkraft
- Verden trenger mer vindkraft for å møte klimautfordringene. Derfor ligger det et stort ansvar på myndigheter, industri og oss forskere for å finne løsninger. Det er løsningene vi skal vise hverandre på CWW2011, sier konferansesjefen. Arrangementet ser bl.a. på prosessen med å lokalisere nye vindparker, men også på sårbarhet og atferdsendringer for fugler og dyr nær vindkraftanlegg. – Vi er også spente på å se utvikling av metoder og utstyr i dette forskningsfeltet. Konferansen avsluttes med en diskusjon rundt framtidige utfordringer, ikke minst knyttet til havbasert vindkraft. NINA har mye nytt å presentere fra aktivitetene våre i prosjektet BirdWind, men håper vi også kan lære mye av utenlandske gjester på konferansen, sier Bevanger.

Resultater fra Smøla og Hitra
NINA har i en årrekke forsket på fugl og vindkraft i vindparkene på Smøla og Hitra. Mange av resultatene fra dette arbeidet vil bli presentert på konferansen. – Vårt arbeid i Smøla vindpark gir resultater som vekker oppsikt internasjonalt, sier Bevanger. Siden 2007 har arbeidet foregått gjennom BirdWind, som er et prosjekt i forskningssenteret for miljøvennlig energi, CEDREN (Centre for Environmental Design of Renewable Energy). – Prosjektet har lært oss mye om hva som gjør ulike fuglearter sårbare for å leve nær vindturbiner. Og ikke minst har vi gjort banebrytende arbeid på metode- og utstyrsutvikling, sier han. BirdWind har bl.a. tatt i bruk radar for kartlegging av fuglenes bevegelser for å kunne predikere perioder og områder med større risiko for kollisjoner. Radardata kombineres med bl.a. kameraovervåking, søk med spesialtrente hunder, radiotelemetri og reirundersøkelser.

Spennende konferanseprogram
Det vitenskapelige programmet inneholder et vidt spekter av foredrag bl.a. fugl, flaggermus, og marine pattedyr. I tillegg blir det mange bidrag omkring verktøy og metoder for forskning og planlegging på feltet, samt teknologiske utfordringer og løsninger for vindkraft og vilt. Ved siden av forskere er det deltagere fra forvaltning, kraftindustri, miljøorganisasjoner, næringsinteresser m.m. – Det er også meningen at arrangementet skal være en arena for å knytte kontakter. Jeg håper vår konferanse kommer til å skape nytt samarbeid både på tvers av grenser, innen landet og i regionen, avslutter Bevanger.
 
 
Her kan du lese mer:

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: