Nyheter

 

Verdifulle innspill til samfunnsforskningen i NINA

Published on: 21. August 2018
Author: Bjørg Bruset

Rett før sommeren la Forskningsrådet fram en internasjonal fagevaluering av kvaliteten på norsk samfunnsvitenskapelig forskning. NINA fikk både gode vurderinger og nyttige råd.

Verdifulle innspill til samfunnsforskningen i NINA
NINAs samfunnsforskere jobber blant annet med hvordan vi kan ta vare på sårbar natur gjennom endret eller mer aktiv forvaltning. Her diskuteres tilrettelegging for fotturistene på Gjendesheim. Foto: Øystein Aas/NINA

NINA har hatt samfunnsvitere i forskerstaben omtrent siden NINA ble stiftet for 30 år siden. Da Forskningsrådet annonserte at de skulle evaluere samfunnsforskningen (SAMEVAL), hadde NINA akkurat iverksatt arbeidet med å utvikle en tydeligere profil på den samfunnsvitenskapelige forskningen i instituttet. Blant annet ved å ansatte egen leder med ansvar for samfunnsfagene.

NINA fikk vurderingene 4 (meget godt) i geografi, og 3 (godt) i sosiologi og økonomi i evalueringen.

–Vel så interessant er de kvalitative vurderingene og rådene NINA fikk. Vi fikk en entydig anerkjennelse for betydningen av tverrfaglighet i et miljøinstitutt. NINA fikk mye skryt for samfunnsforskningen, og samarbeidet økologer– samfunnsvitere i biofagevalueringen i 2013. Det er derfor gledelig at også SAMEVAL verdsetter og ser at dette er NINA Samfunn sin styrke, sier Norunn S. Myklebust, adm. direktør i NINA.

–Tverrfaglig forskning der samfunnsforskning også inngår, er nødvendig for å løse de store miljøutfordringene. Derfor satser vi på samfunnsforskning, og derfor ønsket vi å bli evaluert, sier Myklebust.

Samfunnsforskere i et miljøinstitutt gir viktig tverrfaglighet

NINA har om lag 25 forskere med primær kompetanse innenfor samfunnsvitenskap, og ble vurdert av tre fagpanel, i geografi, sosiologi og økonomi. Majoriteten av forskerne jobber anvendt og tverrfaglig.

– Ut fra de miljøene vi synes det er naturlig å sammenligne oss med, er vi fornøyde med vurderingene.  Og naturlig nok særlig i geografi, der ingen norske miljøer fikk bedre enn NINA, sier Øystein Aas, forskningsleder og ansvarlig for samfunnsfag i NINA.

- Vi var litt spent på hvordan vi ville bli vurdert, ikke minst i en evaluering som kanskje i første rekke var innrettet mot universitetssektoren.  Erfaringen fra både intervjuene og de vurderingene som er gjort viser at både Forskningsrådet og de eksterne evaluatorene også har god innsikt i instituttsektoren, sier Aas.  

Øystein Aas, fagleder NINA Samfunn

Utfordringer

De viktigste utfordringene NINA Samfunn fikk i tilbakemeldingen var knyttet til balansen mellom å videreutvikle den tverrfaglig forskningen samtidig som NINA prioriterer utvalgte disiplinære og tematiske ferdigheter. Dette er ferdigheter som er viktig for å sikre kvaliteten og gjennomslag i søknader til Forskningsrådet og H2020, men også for å være en attraktiv arbeidsplass for unge, ambisiøse forskere fra samfunnsfagene.

– SAMEVAL har vært en nyttig og lærerikt  for NINA, og vi fikk mange råd som vi kan bruke i videreutviklingen av NINA, konkluderer Norunn S. Myklebust.

Lenke til Sameval: https://www.forskningsradet.no/no/Nyheter/Norsk_samfunnsvitskap_har_god_kvalitet_men_fa_verdsleiande_miljo/1254035763875

Lenke til NINA Samfunn:

https://www.nina.no/V%C3%A5re-fagomr%C3%A5der/Samfunn-og-naturbruk

Kontakt Øystein Aas

Kontakt Norunn S. Mykelbust

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: