Nyheter

 

Årsrapport fra Overvåkingsprogrammet for hjortevilt

Published on: 20. June 2010
Author: Camilla Næss

Årets rapport fra hjorteviltovervåkingen viser at det samlede antallet hjortevilt i Norge har økt ytterligere. Aldri tidligere er det felt flere elg, hjort og villrein enn høsten 2009. Nytt av året er en oversikt over utviklingen i beitetrykk på trær og busker.

Årsrapport fra Overvåkingsprogrammet for hjortevilt
Foto @ E.Solberg/NINA

Generell økning

Overvåkingsrapporten fra 2009 foreligger nå som NINA-rapport 584, og viser at det samlede antall hjortevilt fortsetter å øke. Økte fellingstall for 2009 skyldes økt avskytning av hjort, mens tallet på felte elg og rein holder seg stabilt. Parallelt med økningen ses også en økning i viltpåkjørsler i samme periode.

Beitetilbud og beitetrykk

Nytt av året er resultatene som omhandler beitetilbud, beitetrykk og rekruttering av prefererte trær og busker i skog. Dette er en forsøksordning i overvåkingsprogrammet, et samarbeid mellom Landsskogtakseringen på Norsk institutt for skog og landskap og NINA. -Det er første gang vi viser slike data på regionalt og nasjonalt nivå, forteller Erling Solberg. Undersøkelsene vil potensielt kunne si noe om betydningen av skogforholdene for variasjonen i bestandskondisjon i hjorteviltbestandene.

Økende bestand gir lavere kondisjon

Økning i hjortebestanden gir lavere slaktevekter. I følge rapporten skyldes dette økt konkurranse rundt matfatet som følge av høy og økende bestandstetthet siden 1990-tallet. For å unngå ytterligere fall i bestandskondisjon er det derfor nødvendig å hindre videre vekst, og i visse områder også redusere bestanden.

Også elgens bestandskondisjon har vært i tilbakegang i det siste, særskilt på deler av Øst- og Sørlandet. Fra Trøndelag og nordover er imidlertid bestandskondisjonen høy, og Solberg forteller om økte rekrutteringsrater i 2009 etter en nedgang i 2008.

Bestandsmålene for villrein er nådd i de fleste villreinområdene, med unntak av Hardeangervidda og Setesdal Ryfylke hvor bestandene fortsatt ligger noe under målsettingene. Bestandskondisjonen har imidlertid økt.

Kontakt i NINA: Erling J. Solberg 

Her kan du lese mer:
Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: