News

NINA news

En gedigen pukkellaksdugnad

Published on: 5. February 2018
Author: Anne Olga Syverhuset

På kort varsel hjalp et stort antall mennesker til med å kartlegge invasjonen av pukkellaks i fjor sommer. 

En gedigen pukkellaksdugnad
Foto: Rudolf Svensen/UWPhoto.no

–Tusen takk til alle som sendte meldinger om pukkellaks i fjorsommer!

Det sier Eva Thorstad, NINA-forskeren som dro i gang pukkellaksdugnaden ved å be folk melde fra om pukkellaks.

– Vi er helt imponerte over hvor mange som på kort varsel hjalp til med å kartlegge invasjonen i fjor sommer, fortsetter hun.

5500 pukkellaks fanget

Over 5500 pukkellaks ble fanget i 2017. Av disse var 2950 sportsfiske i elvene, 280 sportsfiske i sjøen, 260 i kilenøter og krokgarn i sjøen og 2180 målrettet tatt ut med garn, harpunering og andre metoder. De endelige tallene er ikke klare enda.

–Det ble fanget pukkellaks i 231 elver. Mest i Finnmark, men også godt spredt langs hele norskekysten. I Glomma/Aagaardselva i Østfold ble det for eksempel meldt om 40 pukkellaks, forteller Thorstad. 

Det var også betydelige fangster av pukkellaks i Russland, Storbritannia, Irland og Island, og det var enkelte fangster på vestkysten av Sverige, i Danmark, Tyskland, Frankrike og Canada.

– Registreringen startet uplanlagt i sommerferien, så det ble sikkert fanget en del pukkellaks som ikke ble registrert, særlig i sjøfisket. Mange pukkellaks ble også sett under snorkling og videoovervåking, sier Thorstad.

Hvor kommer de fra?

Pukkellaksen hører hjemme i Stillehavet. Etter utsettinger i russiske elver rundt Kvitsjøen har de spredt seg til Finnmark. En del pukkellaks er sett i Finnmark i de senere årene, men på langt nær så mange som i 2017. I resten av landet har det tidligere år blitt fanget noen enkeltfisk helt ned til Sørlandet - men store fangster av pukkellaks over hele landet, som i 2017, er helt uvanlig.

– Det var trolig gunstige forhold for pukkellaksen i havet forrige vinter, og kanskje også etter klekking i elvene og under utvandringen, sier Thorstad. 

Pukkellaksen har bestander med gyting annethvert år, og pukkellaksen rundt Kvitsjøen er kjent for å gyte i størst antall i oddetallsår, som 2017.

I Nord-Norge er det mange som husker de store mengdene pukkellaks på 1960- og 1970-tallet. Utsettinger i Russland fra 1950-tallet var basert på pukkellaks fra den sørlige delen av Sakhalin, som hadde liten suksess med å etablere seg i nord, kanskje fordi de var dårlig tilpasset klimaet. Da de store utsettingene sluttet, forsvant pukkellaksen i stor grad.

Senere ble det satt ut pukkellaks rundt Kvitsjøen fra en mer nordlig bestand. Disse utsettingene har i større grad medført at pukkellaks har etablert seg i elver rundt Kvitsjøen, og trolig også i noen elver i Finnmark. Utsettingene i Russland skal ha opphørt i 2001.

Kan forstyrre laks og ørret

– Den store forekomsten betyr at det er fare for etablering av pukkellaks i flere norske elver. Når fremmede arter sprer seg er det ofte vanskelig å forutsi konsekvensene. Pukkellaks kan ha sykdommer og parasitter som smitter andre fisk, men dette finnes det lite kunnskap om, sier Thorstad.

I Stillehavet, der de naturlig hører hjemme, er pukkellaks den mest tallrike laksearten. Store antall pukkellaks i elvene kan forstyrre andre fisk, og påvirke fisket.

–Pukkellaksen ser ut til å gyte litt tidligere enn laks og sjøørret, fra midten av august og utover i september. Laksen gyter fra starten av oktober. Hvis pukkellaks forekommer i store antall kan de forstyrre laks og ørret i forbindelse med gytingen, selv om gytingen ikke skjer samtidig. Pukkellaksen kan være i live opp til tre uker etter gyting, og fram til de dør forsvarer hunnene gyteplassene mot andre fisk, forklarer Thorstad.

Pukkellaks vandrer ut i sjøen relativt kort tid etter klekking, mens laks- og ørretunger lever 2-4 år i elva før de vandrer ut. Dette reduserer faren for konkurranse med laks- og ørretunger om mat og plass. Hvis pukkellaksungene spiser i en kort periode i elva, slik enkelte observasjoner i Russland tyder på, kan det oppstå konkurranse om mat med laks og ørret.

Det er imidlertid lite sannsynlig at krysninger mellom pukkellaks og laks eller ørret resulterer i levedyktig avkom.

Døde pukkellaks kan endre næringsinnholdet i elvene

I motsetning til vår laks så dør alle pukkellaks etter gyting. Et stort antall fisk med sopp og i forråtnelse i elvene kan være negativt for andre fisk. Store mengder døde pukkellaks kan imidlertid tilføre næringsstoffer, som kan bidra til økt produksjon av næringsdyr i næringsfattige vassdrag. Slik sett kan forekomst av pukkellaks bidra til å øke fiskeproduksjonen i næringsfattige vassdrag, men kan føre til overgjødsling i næringsrike vassdrag.

Spent på de neste to årene

– At pukkellaks ble observert i store antall over hele landet i 2017, viser at arten kan spre seg over store områder når forholdene ligger til rette. Hva som skjer i årene som kommer er avhengig av miljøforholdene i elvene og i havet. Hvis forholdene er gunstige kan vi forvente mye pukkellaks i 2019. Hvis forholdene er ugunstige, kan det bli færre pukkellaks igjen i årene som kommer. Men så lenge det finnes pukkellaks som har etablert seg i Russland og Finnmark vil det være en fare for en stor forekomst igjen også senere, sier Thorstad.

Hun legger til:

–Det kan hende pukkellaksen som har kommet nå har tilpasninger som passer bedre i noen regioner av landet enn andre. Dette finnes det lite kunnskap om. 

Klimaendringer kan også gjøre forholdene mer gunstig for spredning av arten, og det er vanskelig å forutsi om den vil etablere seg i et større område enn den finnes i dag.

Thorstad sier at hun nå er spent på 2018 og 2019.

–Siden det faktisk ble registrert pukkellaks i en del elver både i 2015 og 2016, er vi veldig spente på om det kommer noen pukkellaks også nå i 2018, sier hun.

I pukkellaksdugnaden har NINA samarbeidet med Naturtjenester i Nord, Uni Research Miljø, Rådgivende Biologer, Havforskninginstituttet, Skandinavisk naturovervåking og Veterinærinstituttet, som alle skal bidra med data. Samtidig er alle de som har tatt kontakt med NINA via telefon, e-post og Facebook en av de viktigste årsakene til at vi har gode tall på forekomst av pukkellaks i 2017. 

Kontaktperson: Eva Thorstad
 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: