News

NINA news

Fikk afrikansk sommerfugl oppkalt etter seg

Published on: 1. March 2021
Author: Anne Olga Syverhuset

13 år etter at han samlet med seg noen afrikanske viklere til sommerfuglekspert Leif Aarvik, fikk Anders Endrestøl æren av å dele navn med en av dem.

Fikk afrikansk sommerfugl oppkalt etter seg

I Øst-Afrika og blant annet i Etiopia finner vi en rekke høyfjellsområder. Disse kalles ofte «himmeløyer» fordi de de stikker opp gjennom et hav av tropisk lavland.  De er kjent for å ha mange endemiske arter, det vil si arter som bare finnes ett sted i verden. Dit dro Anders Endrestøl i 2007 på museumsekspedisjon med Naturhistorisk museum, som hadde og har flere prosjekter i Afrika med fokus på nettopp endemisme og artsutvikling der.

– Jeg syntes i utgangspunktet det var litt «kjedelig» å samle insekter så høyt til fjells, siden jeg så for meg litt mer tropiske forhold, innrømmer Endrestøl, og forteller at de til og med hadde snø. 
– Samtidig var det jo helt utrolig spektakulær natur i disse områdene, selv om det ikke akkurat «kokte» med insekter. 

Foto: O. J. Lønnve

Foto: O. J. Lønnve

Lite ante Endrestøl, som i dag jobber i Norsk institutt for naturforskning (NINA), at han 13 år senere skulle få dele navnet sitt med en vikler, nettopp på grunn av denne innsamlingen av insekter høyt til fjells.

– Vi hadde fått beskjed av sommerfuglekspert Leif Aarvik om å ta med sommerfugler hjem til ham, forteller Endrestøl.

Ble funnet under ryddesjau i sommerfuglslekt

Leif Aarvik har selv tilbrakt mye tid i Afrika, og er ekspert på blant annet afrikanske viklere (sommerfuglfamilien Tortricidae), der vi finner slekten Megaherpystis.

Han har nå revidert hele denne slekten, ryddet opp i systematikken, og beskrevet flere nye arter.

– En av disse ble altså Megaherpystis endrestoli, noe jeg synes er en stor ære. Det er ikke alle forunt, så jeg ble veldig glad for det, sier Endrestøl.

M. endrestoli ble funnet i Bale nasjonalpark på 2370 meter over havet, og trolig er ingen andre individer av arten samlet og dokumentert. 

Endrestøl er likevel rask til å snu fokuset tilbake til Aarvik:

– Den egentlige hovedpersonen her er Leif Aarvik, som har gjort en stor og imponerende jobb med å revidere denne slekten av afrikanske viklere. Det er en kompetanse det står stor respekt av! Og det var jo veldig fint at han kunne bruke noe av det materialet vi samlet inn i Etiopia for omkring 13 år siden.

Les Aarviks arbeid: Review of Megaherpystis Diakonoff, 1969 (Lepidoptera, Tortricidae) with description of 23 new species

Kontakt: Anders Endrestøl

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: