News

NINA news

Foreslår felles overvåking av gaupe og jerv

Published on: 7. September 2012
Author: Jan Arne Stokmo

Flere NINA-forskere har bidratt i et arbeid med å utvikle felles overvåking av gaupe og jerv i Norge og Sverige.

Foreslår felles overvåking av gaupe og jerv
Gaupe illustrasjonsfoto Foto: John Linnell/Norsk institutt for naturforskning

To arbeidsgrupper med eksperter fra begge land, inkludert forskere fra NINA, har nylig overlevert sluttrapporter med forslag til felles overvåking av de to artene til Direktoratet for naturforvaltning (DN) i Norge og Naturvårdsverket (NV) i Sverige. Nå er det opp til forvaltningen å avgjøre hvilke tiltak som skal iverksettes før kommende registreringssesong.

– Rovdyrene i Skandinavia lever uavhengig av landegrensene, og det krever en overvåking med felles metoder som tar hensyn til dette. Arbeidet er banebrytende, og jeg er glad for at NINA har kunnet bidra med kunnskap og ekspertise i dette meget viktige samarbeidet, sier administrerende direktør Norunn Myklebust i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Åpent samarbeid

Arbeidsgruppene for gaupe og jerv har underveis mottatt synspunkter og innspill på hvordan overvåkingen bør være både på ulike møter og via en webløsning på www.rovdata.no.

– Vi har fokusert på å ta vare på og videreutvikle det som fungerer bra i dagens overvåkingsarbeid i begge land, men også på å lære av hverandres feil, fremhever John Odden hos NINA og Jens Persson ved Sveriges Landbruksuniversitet, som har vært ledere for arbeidsgruppene på henholdsvis gaupe og jerv.

Steg i riktig retning

Rovdata har i dag ansvaret for overvåkingen av artene gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge, og er en egen enhet i NINA.

– Felles metoder for overvåking av gaupe og jerv er et langt steg i riktig retning mot å samle rovdyrovervåkingen i Skandinavia, sier leder Morten Kjørstad i Rovdata.

Det norsk-svenske samarbeidet innebærer også en felles lagring av overvåkingsdata i den norske Rovbasen. (lenke til Rovbasen).

Les mer om det norsk-svenske samarbeidet om felles rovdyrovervåking i en pressemelding fra Rovdata.

Rapportene fra arbeidsgruppene på gaupe og jerv:

Forslag til samordning av overvåking av gaupe i Norge og Sverige
Förslag till samordning av inventering av järv i Sverige och Norge  

Kontaktpersoner:

  • Norunn Myklebust, administrerende direktør i NINA, tlf. +47 73 80 15 23/+47 930 24 633
  • Morten Kjørstad, leder i Rovdata, tlf. +47 73 80 14 74/+47 977 30 830
  • Jens Persson, Sveriges Lantbruksuniversitet, tlf. +46 58 16 97 305
  • John Odden, forsker i NINA og leder i den norske delen av Scandlynx, +47 918 97 175
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: