News

NINA news

Krysning av oppdrettslaks og villaks i Namsen

Published on: 6. November 2012
Author: Oddmund Rønning

NINA har analysert villaks og rømt oppdrettslaks i Namsen med nye genetiske markører som er utviklet for å skille mellom oppdrettslaks og villaks.

Krysning av oppdrettslaks og villaks i Namsen
Namsen. Foto Eva B. Thorstad

I en ny NINA Minirapport er det dokumentert genetisk signatur av oppdrettslaks i voksen villaks. Graden av innkrysning varierte mellom ulike innsamlingsår.

Den genetiske signaturen av oppdrettslaks var høyere i en stikkprøve av laksunger fra 2011 enn i voksen villaks fra 2010. Ut fra dette er det rimelig å konkludere med at det skjedde krysning mellom oppdrettslaks og villaks under gytingen i 2010.

Det var vanskelig å identifisere enkeltindivider blant laksungene fra 2011 som krysninger mellom oppdrettslaks og villaks. Vi antar at dette skyldes små stikkprøver av voksen villaks og oppdrettslaks i 2010 og at oppdrettslaksen hadde opphav i flere, genetisk forskjellige oppdrettsstammer.

For framtidige analyser er det viktig å øke antallet laks analysert og å forbedre analysemetodene. Dette vil gi oss mer presise resultater enn vi kan framlegge med denne Minirapporten.

Kontaktperson i NINA:

Les mer:

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: