News

NINA news

Mer laks og kraft i Kvina?

Published on: 26. June 2012
Author: Jan Arne Stokmo

Kan produksjonen av laksesmolt i Kvina økes samtidig som det blir hentet ut mer kraft fra elva? Det har forskerne sett nærmere på.

Mer laks og kraft i Kvina?
Nedre del av Rafossen i Kvina. Foto: Per Øyvind Grimsby

Temaet blir tatt opp i en ny NINA-rapport og svaret fra forskerne er positivt.

– Ved å lage en helhetlig plan med miljødesignede vannslipp, gode vandringsløsninger for laks og habitatforbedringer, kan det være mulig å øke produksjonen av laksesmolt i Kvina betraktelig og samtidig få produsert mer kraft» sier seniorforsker Torbjørn Forseth i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Planlegger vannkraft

NINA har sammen med Uni miljø Bergen og Sintef Trondheim på muligheter for å erstatte tapt produksjon av smolt i Kvina som følge av vannkraftproduksjon.

NINA-rapporten bygger på det tverrfaglige samarbeidet og kunnskapen som ble bygd opp gjennom prosjektet EnviDORR, som er en del av forskningssenteret CEDREN. Kvinaprosjektet er et første forsøk på å bruke konseptet «miljødesign av regulerte vassdrag» og resultatene fra EnviDORR-, sammen med eksisterende kunnskap, i et konkret og nytt prosjekt.

– I denne rapporten vurderer vi ikke bare tiltak som skal bedre forholdene for yngel i elva slik den er i dag. Vi gjør dette med bakgrunn i at det kan bli tappet mer vann fra Kvina på grunn av kraftproduksjon i Tonstad kraftverk og med bakgrunn i at det foreligger planer om å etablere et nytt elvekraftverk, forklarer han.

Ønsker tiltak

Sira-Kvina kraftselskap (SKk) står bak de to planlagte inngrepene, men ønsker å forplikte seg til å gjennomføre tiltak for å kompensere for tapt smoltproduksjon som følge av både eksisterende og planlagt regulering.

– Vi kontaktet forsker-teamet for å få råd om hvordan dette kunne gjennomføres på best mulig måte, sier Per Øyvind Grimsby ved SKk.

Drivende forskere

I NINA-rapporten gir forskerne en helhetlig plan over virkemidler som kan tas i bruk, basert blant annet egne feltundersøkelser og kunnskap fra nasjonal og internasjonal forskning.

Et eksempel på feltundersøkelser er at leveforholdene for laks i ulike deler av elva ble kartlagt ved å slippe en gruppe forskere fra Uni miljø i Bergen ut høyt oppe i elva og la dem drive nedover strømmen med snorkel. Underveis kartla de gytemuligheter og gjorde målinger av hvor mye skjul, altså hulrom mellom steiner, som er tilgjengelig for yngelen.

– Det vi så under disse undersøkelsene er at mengden og fordelingen av skjul og gyteområder er svært viktig for fiskeproduksjonen. Der det mangler gyteområder forslår vi å lage slike, sier NINA-forsker Grethe Robertsen.

Miljødesignede vannslipp

Et av de mest sentrale virkemidlene for å oppnå økt smoltproduksjon er å bruke «miljødesignede vannslipp». Det vil si å slippe vann i elva når laksen trenger det mest, for eksempel om vinteren når det er kaldt og tørt eller om våren når smolten vandrer ut.

Vannet som skal brukes til å gjøre disse miljødesignede vannslippene kommer fra en såkalt «vannbank», som er planlagt etablert av SKk. Vannbanken er tenkt å kompensere for redusert vannføring i forbindelse med fraføringen av vann for kraftproduksjon i Tonstad.

– Vi har også tenkt på laksefiskerne og vi foreslår derfor vannslipp når elva er lita og stabil for å bedre fiskemulighetene, sier SINTEF forsker Håkon Sundt.

Foreslår en fisketrapp

I NINA-rapporten er det også foreslått å etablere en fisketrapp for gjøre områdene ovenfor dagens vandringshinder ved Rafossen tilgjengelig for laks og sjøørret. Dette er planlagt i forbindelse med bygging av et nytt elvekraftverk ved Rafossen.

Regulanten skal også bygge rister for å unngå at smolt og utgytt laks går gjennom turbinene i det planlagte kraftverket.

– Det er jo ikke vits å øke smoltproduksjonen dersom vi ikke samtidig setter i verk tiltak for å få laksen levende ut av elva, sier Grimsby i SKk.

Historisk fiske

Dersom det lykkes å få produksjonen av laksesmolt opp på et historisk nivå er det håp om fiskefangster i Kvina i nærheten de nivåer som var på slutten av 1800-tallet.

– Hvorvidt dette lar seg gjøre avhenger selvsagt også av andre miljøfaktorer i og utenfor vassdraget, og spesielt oppvekstforholdene i havet som har vært ugunstige i en årrekke, avslutter Torbjørn Forseth i NINA.

Du kan lese hele rapporten fra NINA her:
NINA Rapport 847. Tilbake til historisk smoltproduksjon i Kvina. En utredning av mulighetene.

Les mer om miljødesign på www.cedren.no

Kontaktpersoner i NINA:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: