News

NINA news

Nye fjellrever skal sprenge grenser

Published on: 3. February 2021
Author: Jørn J. Fremstad

Tolv valper er satt ut for å lage nye revestreker i det gamle fjellrevområdet Reisa Sør. Håpet er at fjellrevene både skal etablere seg og spre genene grenseløst til andre bestander på Nordkalotten.  

Nye fjellrever skal sprenge grenser
Thomas Johansen i Statens naturoppsyn slipper en av fjellrevvalpene som forhåpentligvis vil spre genene sine på nordkalotten. Foto: Kristine Ulvund, NINA

– Det er observert enkelte fjellrever i områdene de siste årene, men vi har ikke registrert aktivitet i de kjente hiene siden 1990. Nå forsøker vi, på oppdrag fra Miljødirektoratet, å etablere en bestand på nytt, sier seniorforsker Nina E. Eide i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

De tolv fjellrevene ble satt ut av folk fra Statens naturoppsyn og NINA på tre ulike hi i området som ligger på fjellplatået mellom Reisadalen og Skibotndalen i Troms og Finnmark fylke. Formålet med å sette ut fjellrev, er å reetablere bestander der de har dødd ut eller å styrke bestander som er så små at de ikke er levedyktige. I nord har delbestandene vært ekstremt lave i lang tid. Hele veien fra Varangerhalvøya til Indre Troms, er restbestandene så små at de står i overhengende fare for å dø ut.

Får med matpakke

I Reisa Sør får fjellrevene med seg en matpakke, i form av fôrautomater med pellets. Gjennom Interreg-prosjektet Felles Fjellrev Nord ble det allerede i 2017 satt ut tilsvarende automater flere steder i Troms og Finnmark, samt på svensk og finsk side av grensa. Dette ser ut til å ha virket positivt på delbestandene. På Varangerhalvøya er bestanden på vei opp igjen, takket være at valper og fôrautomater ble satt ut i 2018-2020 fra Avlsprogrammet for fjellrev.

Fjellrevvalp i full fart i frihet. Foto: Kristine Ulvund, NINA

Fjellrevvalp i full fart i frihet. Foto: Kristine Ulvund, NINA

Fjellrev fra Varangerhalvøya har vandret ut og etablert seg ved disse fôrautomatene, men også på kjente hilokaliteter i Finland. Fjellrevene som nå ble satt ut i Reisa Sør vil bidra til å korte inn avstanden mellom de nordligste delbestandene. Det kan være aktuelt å sette ut rev over en periode på tre til fem år, avhengig av hvordan fjellreven etablerer seg i området.

Utveksler gener

– Tiltakene vi gjør i ulike delbestander på Nordkalotten virker positivt inn på hverandre. Jo mer fjellrevene vandrer og utveksler gener mellom delbestandene, jo større er muligheten for at arten overlever på lang sikt. I Midt-Skandinavia har vi sammen med svenske kolleger i Länsstyrelsen i Norrbotn hatt suksess med å samarbeide over landegrensene. Intensjonene er de samme i nordområdene, med Metsahalitus i Finland på laget i tillegg, forteller Eide.

Kamera på hiene

Forskerne ønsker å følge med på hvordan det går med det nye innbyggerne i Reisa Sør. Derfor er det montert viltkameraer ved fôrautomatene og hilokalitetene.

– For første gang monterte vi kameraer knyttet til selve hiene samtidig som valpene ble satt ut, så vi ser hvordan fjellreven bruker områdene rett etterpå. Blir de der, eller forsvinner de videre? Det kan gi oss nyttig informasjon for å legge best mulig til rette, slik at fjellrevene etablerer seg der de er satt ut, sier Eide.

Viltkameraene vil også gi kunnskap om hvordan fjellreven påvirkes av rødrev, kongeørn og jerv. Mye tyder på at konkurransen fra disse artene kan føre til at fjellreven unngår hiområdene under etableringen på våren.   

En spretten kropp på vei inn i skumringen. Foto: Kristine Ulvund, NINA

En spretten kropp på vei inn i skumringen. Foto: Kristine Ulvund, NINA

Les mer:

Avlsprogrammet for fjellrev

Overvåkingsprogrammet for fjellrev

Felles Fjellrev – Felles Fjellrev

Felles Fjellrev Nord II | Länsstyrelsen Norrbotten

Genetic consequences of conservation action: Restoring the arctic fox (Vulpes lagopus) population in Scandinavia - ScienceDirect

Miljødirektoratet: 12 fjellrevvalper satt ut i Troms

Kontakt: Nina E. Eide

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: