Nyheter

 

Dårlig rypeår i sør, beste på over ti år i nord

Published on: 31. August 2023
Author: Camilla Næss

Områdene fra Salten og nordover viser økte tettheter av rype sammenliknet med i fjor. I Sør- og Midt-Norge er situasjonen den motsatte, med en betydelig nedgang fra i fjor.

Dårlig rypeår i sør, beste på over ti år i nord
Det blir en rolig høst for fuglehunder i den sørlige delen av landet. Foto: Erlend B. Nilsen

Rypebestanden varierer i stor grad fra et år til et annet, derfor er det også knyttet stor spenning til de årlige hønsefugltakseringene. Nå er alle takseringer gjennomført, og tallene er klare. 

Store forskjeller mellom nord og sør 

I 2021 fikk rypa endret sin rødlistestatus fra nær truet til livskraftig, på grunn av en positiv bestandsutvikling på landsbasis. Etter en topp rundt 2018 har det imidlertid vært en liten nedgang i rypebestanden fram til fjorårets hønsefugltakseringer. De viste varierende rypetettheter i de sørlige delene av landet, men en tydelig oppgang i nord.  

Resultatene fra årets takseringer viser at utviklingen både i nordlige og sørlige deler av landet har forsterket seg, og vi har fått et enda tydeligere skille mellom nord og sør. 

– Sammenliknet med de siste årene ser vi nå en relativt stor økning i tetthet av rype i de nordlige delene av landet, mens det er en betydelig nedgang i de fleste områder i Midt- og Sør-Norge, sier Erlend B. Nilsen, som er seniorforsker ved NINA, professor ved Nord universitet, og prosjektleder for Hønsefuglportalen. 

Beregner nasjonale trender 

Det er mange ulike faktorer som påvirker lirypas bestandssvingninger, og antallet ryper varierer både over korte og lengre tidsperioder. Både været og smågnagerbestanden spiller inn, og kan avgjøre om det blir et godt eller dårlig år for rypa. 

Siden takseringene som registreres i Hønsefuglportalen følger samme mal og prosedyre kan forskerne beregne nasjonale trender i lirypebestanden. I 2020 lanserte NINA en modell for slike beregninger (NINA rapport 1869). 

– Da vi lanserte modellen i 2020 viste den en klar økning i rypebestanden siden referanseåret 2009. Nå har imidlertid trenden snudd, og vi ser igjen en nedgang. Totalnedgangen på landsbasis skyldes en redusert rypebestand i Sør- og Midt-Norge. I nord viser vår modell at bestanden er den største som er målt det siste tiåret, forklarer Nilsen.  

– Det er mange grunner til at rypebestanden svinger, men det er veldig fornuftig at de som forvalter bestandene tar grep og begrenser jakta i de deler av landet hvor bestanden nå er liten. 

Godt år for skogsfugl 

Taksering av skogsfugl har økt de siste årene, spesielt hos Statskog. Resultatene viser middels til høye tettheter av skogsfugl i flere områder, også i Sør- og Midt-Norge. 

– Skogsfuglbestanden i Sør- og Midt-Norge har jevnt over økt noe siden i fjor, men vi ser en del lokale variasjoner. Fortsatt intensiv skogsfugltaksering i årene fremover vil gi oss et bedre innblikk i bestandsutviklingen hos skogsfugl på både lokalt og regionalt nivå, sier Lars Rød-Eriksen, forsker i NINA. 

Stort engasjement 

Hvert år legger rettighetshavere og taksører ned en uvurderlig innsats under hønsefugltakseringene, og det er stort engasjement for å sikre takseringer av høy kvalitet både for rype og skogsfugl.  

I 2018 ble det utviklet en app som skal lette arbeidet med takseringene, og sikre direkte lagring og kvalitetssikring av takseringsdata. På tross av noen tekniske utfordringer underveis kan forskerne slå fast at dette er et solid verktøy som er med på å heve kvaliteten på takseringene. Av de nærmere 2000 taksørene som er registrert i Hønsefuglportalen har 85% i år benyttet appen til taksering. 

– Det er helt fantastisk, all honnør til taksørene som har tatt utfordringen med elektronisk taksering på strak arm, sier Rød-Eriksen. 

Elektronisk kurs for taksører  

Nytt av fjoråret var også et elektronisk kurs for taksører. Etter en avsluttende eksamen registreres kandidaten i Hønsefuglportalen som en sertifisert taksør. 

– Flere har gjennomført kurset i år og fått sitt diplom, sier Kaja Johnsen, forsker ved Høgskolen i Innlandet.  

Hun håper flere vil ta kurset neste år, også de som har tatt kurs før og ønsker en oppfriskning. Kurset inneholder en del nytt stoff, blant annet elektronisk taksering med app.  Johnsen har ledet utviklingen av det nye kursopplegget, hvor fokuset har vært på kvalitet ved gjennomføring av taksering. 

Dette er Hønsefuglportalen 

Her finner du portalen: http://honsefugl.nina.no 

Telling av ryper og andre hønsefugl langs forhåndsbestemte takseringslinjer ved hjelp av stående fuglehund har blitt en årevis hendelse i mange kommuner rundt omkring i landet. Data fra disse tellingene benyttes blant annet i rettighetshavernes jaktforvaltning, men blir også i stor utstrekning benyttet i forskningsprosjekter.  

Hønsefuglportalen er en webportal for registrering og håndtering av data fra disse takseringene. Portalen skal ivareta grunneieres og jegeres ønske og behov for oppdatert bestandsstatus samt dekke behov innenfor forskning og offentlig forvaltning. 

Hønsefuglportalen er også et nettverk og et utviklingsprosjekt, med formål om å hele tiden forbedre og videreutvikle kvaliteten på studiedesign, feltgjennomføring, dataanalyser og rapportering. Dette arbeidet krever innsats fra alle involverte parter.  

Portalen eies og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA), og benyttes av en rekke offentlige og private grunneiere. NINA er sammen med Høgskolen i Innlandet (HINN) ansvarlig for faglig utvikling og analyse av innsamlede data for rapportering til rettighetshaverne i forkant av jakta. 

I perioden 01.08.2023 til 31.08.2023 er det: 

  • Taksert 263 områder i 95 kommuner (i fjor: 236 områder i 90 kommuner) 
  • Taksert 3793 linjer – til sammen 10067 km (i fjor: 3362 linjer og 9179 km) 
  • Gjort 7303 observasjoner av hønsefugl (i fjor: 8102 observasjoner) 
  • Observert totalt 23386 ryper (lirype og fjellrype) (i fjor: 32514 ryper) 

Kontakt:  
Erlend B. Nilsen, NINA 

Marius Kjønsberg, Høgskolen i Innlandet   

 

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: