Nyheter

 

Gullsjakalen i Troms kommer trolig østfra

Published on: 14. October 2024
Author: NINA

DNA-analyser ved Norsk institutt for naturforskning viser at gullsjakalen som er påvist i Kåfjord i Troms har samme genetiske signatur som individer i Baltikum og Kaukasus. Den regnes for å være i ekspansjonsfronten for en art som sprer seg i Europa.

Gullsjakalen i Troms kommer trolig østfra
Dette er et viltkamerabilde av gullsjakalen som har blitt påvist i Kåfjord i Troms. Individet er nå inkludert i en ny, internasjonal studie som ser på spredning av gullsjakal i Europa. Foto: Maja Monsen

I 2020 ble det oppdaget en gullsjakal (Canis aureus) i Kåfjord i Troms. I februar 2023 lyktes det å samle inn en skitprøve fra individet, og prøven ble sendt til Norsk institutt for naturforskning (NINA) for DNA-analyse.

Første DNA-prøve fra Norge

Geir Arne Evanger er en av de lokale i Kåfjord som prøver å finne ut mer om disse dyrene, og det var han som samlet inn skitprøven. Dette er den første biologiske prøven som det lyktes å få fra arten i Norge. 

– Vi har analysert prøven som ble samlet inn i Troms og sjekket resultatet opp mot prøver fra andre land. Det vi finner er at den har samme genetiske signatur som finnes i Baltikum og Kaukasus, som er henholdsvis 1400 og 3400 kilometer unna, sier Alexander Kopatz, forsker i NINA.

Resultatet fra DNA-analysen er nå tatt med i en ny, internasjonal studie som har undersøkt spredning av arten i Europa. Du kan lese artikkelen her: Species on the move: a genetic story of three golden jackals at the expansion front (Mammalian Biology)

Ny art i Norge

Her til lands er det kun påvist to gullsjakaler, hvorav én i Kåfjord i Troms og én i Lakselv i Finnmark. Eksperter kunne i 2021 bekrefte at det var en gullsjakal som var fotografert i Lakselv i 2019 (lenke til nyhetssak: Eksperter bekrefter at dette er en gullsjakal), og dette var den første dokumenterte observasjonen av gullsjakal i Norge.

Etter hvert ble det stille i Lakselv, men fra Kåfjord meldes det fortsatt om observasjoner av individet, senest for anslagsvis én måned siden, ifølge Evanger.

Det nærmeste kjente reproduksjonsområdet for gullsjakal til Norge er i Estland. Det er også en stabil forekomst av gullsjakal i Latvia. I det siste er flere og flere individer blitt sett og dokumentert i Finland.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser kjerne- og utbredelsesområdet til gullsjakal i Europa (lilla), i tillegg til enkeltregistreringer av individer (prikker). De tre individene i spredningsfronten, og som er inkludert i studien, er vist med grønne prikker. Kart: Bogdanowicz et al. 2024.

Inngår i internasjonal studie

Individet i Kåfjord er inkludert i en studie, der et team av internasjonale forskere har analysert prøver fra ekspansjonsfronten til gullsjakal i Europa. Studien inkluderer også ett individ fra Sodankylä i Nord-Finland og ett individ fra Spania. 

Alle tre undersøkte gullsjakaler i studien er hanner, og resultatene fra undersøkelsene er publisert i tidsskriftet Mammalian Biology.

Gullsjakalen i Finland har en genetisk signatur lik individer cirka 2500 kilometer unna i vestlige Pannonia,som består av deler av Ungarn, Slovenia og Østerrike. Individet i Spania ser også ut til å ha genetisk likhet med individer i vestlige Pannonia, men også området rundt Adriaterhavet.

Gullsjakalen er allerede på plass i Sentral- og Sørøst-Europa, her fotografert i Østerrike. Foto: Jennifer Hatlauf

Art i spredning

Gullsjakal er utbredt over store deler av Sørøst-Europa, Midtøsten, Sentral- og Sørøst-Asia. Den har et enormt spredningspotensial og de siste tiårene har arten har hatt en ekspansjon over hele Europa.

– De analyserte prøvene viser at gullsjakalen har evnen til å spre seg langt, når de kommer så langt som til de nordligste og vestligste deler av Europa. Så langt vet vi veldig lite om spredningsmønster, hvorfor arten sprer seg og hvordan den påvirker flora og fauna i nye områder. Det kan se ut til at blant annet klimaendringer og lavere forekomst av store rovdyr som ulv støtter spredning av arten, som helt klart er veldig fleksibel og tilpasningsdyktig, sier Kopatz.

Klare til å analysere nye prøver

Dette er den første studien av gullsjakal som inkluderer et norsk individ. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har etablert rutiner for DNA-analyser av nye DNA-prøver fra gullsjakal, hvis det skulle dukke opp flere. Sammen med en referansedatabase og et internasjonalt nettverk vil dette gjøre det mye enklere å påvise, dokumentere og evaluere når nye individider eventuelt vandrer inn til Norge.

– Påvisning og dokumentasjon av gullsjakal kan være utfordrende. Bruk av DNA-analyser, for eksempel av skitprøver, vil være et nyttig verktøy for å dokumentere om gullsjakalen har streifet rundt i et område, sier Oddmund Kleven, forsker i Rovdata.  

Les artikkelen i Mammalian Biology her: Species on the move: a genetic story of three golden jackals at the expansion front (springer.com)

Fakta om gullsjakal

  • Gullsjakalen (Canis aureus) er et medium stort hundedyr som kommer opprinnelig fra Sørøst-Europa
  • Den er større enn en rødrev, men mindre enn en ulv
  • Det antas å leve 97 000- 117 000 individer i Europa og den sprer seg
  • Arten er påvist på to steder i Norge og begge antas å være hanner (en er bekreftet på DNA)
  • Den regnes som tilpasningsdyktig til nye miljø og leveområder, men foreløpig vet vi lite om artens spredning og hva den trenger for å overleve
  • Forskere anbefaler at det bør overvåkes hvordan arten evt. vil kunne påvirke Arktis og den norske naturen i tiden framover

Kontaktpersoner:

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: