Nyheter

 

Hvem vil påføre barna lavere IQ?

Published on: 28. June 2013
Author: Camilla Næss

Bly gir hjerneskader hos barn, og bruk av blyholdig ammunisjon til storviltjakt bør bekymre både jegere og myndigheter, skriver artikkelforfatterne.

Av Jon M. Arnemo, Morten Lindboe, Nils H. Dahl, Sigbjørn Stokke, Anne Lindboe, Nils E. Søli  

Les kronikken i VG

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet vurdert risikoen knyttet til konsum av hjortevilt felt med blyholdig ammunisjon. I forrige uke ble risikovurderingen offentliggjort, og VKM konkluderer på sine hjemmesider med at

«Personer som spiser hjorteviltkjøtt hver måned eller oftere, har litt mer bly i kroppen enn andre, men trolig ikke så mye at det gir helseskade hos den enkelte.» Og videre:

«Barn er mer følsomme for bly enn voksne, og bly kan skade utviklingen av hjernen. Det kan måles som nedsatt IQ. En liten nedgang i IQ vil ikke merkes hos barn med normal IQ, men det kan for eksempel gjøre at barn som allerede har lav IQ kan få lærevansker.»

Altså ingen helseskade. Bare nedsatt IQ hos barn.

Politisk blunder

En rekke studier fra blant annet Skandinavia, Tyskland og USA har vist at bruk av blyholdige riflekuler til jakt medfører at finfordelt bly spres til kjøtt som konsumeres og at personer som spiser mye viltkjøtt har et høyere blynivå i kroppen enn sammenlignbare grupper.

På denne bakgrunnen ba Mattilsynet VKM om å vurdere risikoen knyttet til konsum av hjortevilt felt med blyholdig ammunisjon.

I et moderne, demokratisk samfunn gjør man først en risikovurdering basert på tilgjengelige vitenskapelige fakta, deretter foretas en risikohåndtering der politiske, økonomiske og andre forvaltningsmessige momenter eventuelt tillegges vekt. Men ikke i Norge.

Basert på en upublisert og meget begrenset undersøkelse av blynivåene i blod hos norske storviltjegere, slo nemlig landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum allerede i november 2012 fast at kjøtt fra skutt hjortevilt er trygt å spise.

Syv måneder før VKMs risikovurdering ble offentliggjort, hadde altså Vedum foretatt risikohåndteringen!

Det er derfor interessant at Mattilsynet, Vedums eget fagorgan, nå skriver på sine hjemmesider at risikovurderingen av bly i hjorteviltkjøtt viser en klar økt helserisiko for utsatte grupper. Statsråden bør bestemme seg: Er bly i kjøtt fra hjortevilt farlig eller ikke?

Bly og barn

Nyere medisinsk forskning viser at det ikke finnes noe ufarlig nivå av bly i maten vi spiser. Bly er giftig, uansett hvor lite som inntas, og spesielt utsatt er nervesystemet hos foster og barn.

Barn som eksponeres for bly i mors liv eller i tidlig barndom, risikerer varige skader og utviklingsforstyrrelser i sentralnervesystemet.

Resultatet av slike hjerneskader kan være konsentrasjonsproblemer, dårligere motorisk utvikling og svekket kognitiv kapasitet. Undersøkelser viser at barn som i fosterlivet eller som småbarn har vært eksponert for bly, gjør det dårligere på skolen, scorer lavere på IQ-tester og har større sannsynlighet for å utvikle kriminell atferd senere i livet.

Harvard School of Public Health publiserte samme dag som VKMs risikovurdering en undersøkelse som viser at eksponering for bly og annen forurensing under graviditeten gir 50 prosent større sannsynlighet for å få barn med autisme.

Skal vi vente på enda mer forskning mens vi fortsetter å forgifte barn med bly?

Blymotstand er ikke jaktmotstand

Motstand mot blyholdig ammunisjon oppfattes ofte som motstand mot jakt. Ingenting er mer feil. Forfatterne er både jegere og kjøttetere, slik som svært mange andre nordmenn. Årlig felles rundt 100.000 hjortevilt i Norge, tilsvarende 7–8 millioner kg kjøtt.

Hjorteviltkjøtt oppfattes gjerne som en økologisk vare fra frittlevende dyr, uten tilsetninger eller forurensninger.

Dessverre skytes 95 prosent av hjorteviltet med blyholdige kuler, til tross for at blyfri ammunisjon koster det samme, er lett tilgjengelig og er like effektiv.

Ni av ti skutte dyr inneholder derfor det giftige tungmetallet.

Vi ser fram til neste risikohåndtering: Vil myndighetene fraråde konsum av kjøtt fra hjortevilt skutt med blyholdig ammunisjon, slik tyske myndigheter nylig gjorde?

Bør fases ut

Det tok 30 år å få befolkningen og politikerne til å innse at røyking var farlig. Vi trenger ingen tilsvarende diskusjon rundt blyholdig ammunisjon og konsum av hjorteviltkjøtt. La ikke dette bli en akademisk øvelse i mikrogram og standardavvik som varer i årevis.

Vi vet at bly er giftig, og vi vet at kjøtt fra hjortevilt skutt med blyholdige kuler kan inneholde til dels betydelige mengder bly.

Selv om det går mot et totalforbud mot blyholdig jaktammunisjon både i Tyskland og California, har vi mer tro på at kunnskapsbasert informasjon vil føre til at norske storviltjegere frivillig og raskt faser ut bruk av blyholdig ammunisjon.

Vi er nemlig sikre på at ingen i Norge med viten og vilje vil påføre sine barn lavere IQ.


Av Jon M. Arnemo, professor, Sveriges lantbruksuniversitet og Høgskolen i Hedmark, Morten Lindboe, sjefveterinær, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, Nils H. Dahl, avdelingsoverlege, Psykiatrisk klinikk, Helse Nord-Trøndelag, Sigbjørn Stokke, forsker, Norsk institutt for naturforskning, Anne Lindboe, barneombud og barnelege, Barneombudet, Nils E. Søli, professor, Norges veterinærhøgskole.


Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: