Nyheter

 

Rovdyrene vender tilbake til Europa

Published on: 18. December 2024
Author: Jan Arne Stokmo

Nye utbredelseskart viser at de store rovdyrene sprer seg i Europa. Det er gledelig for rovdyrbestandene, men det er også en kilde til konflikter med beitedyr og mennesker.

Rovdyrene vender tilbake til Europa
Ulven i Europa har økt i antall og ekspanderer nå inn i Nederland, Belgia, Danmark og nordvest i Tyskland. Illustrasjonsfoto av ulv: Viltkamera.nina.no

Europakommisjonen har nylig publisert en rapport med oppdaterte utbredelseskart og bestandsstatus for artene brunbjørn, ulv, jerv, gaupe og gullsjakal i Europa.

Over 200 forfattere har bidratt med data til de nye kartene som viser at utbredelsen til rovdyrene i Europa har økt siden 2016.

– Kartene viser at de store rovdyrene har inntatt nye områder og fortsetter deres tilbakekomst til Europa i det siste halve århundret. Dette kan sees på som en forvaltningssuksess, men det skaper også betydelige utfordringer for sameksistens i flerbruksarealet i Europa. Når rovdyrene vender tilbake oppstår det konflikter med bønder, husdyr, jegere og grunneiere, forteller John Linnell, seniorforsker i NINA.

(Saken fortsetter under kartet)

Ulven sprer seg til nye områder i Europa, som Nederland, Belgia og Danmark, og gamle koblinger mellom isolerte bestander etableres på nytt. Kart: www.lcie.org

Rovdata og mange forskere fra NINA har levert data fra rovdyrovervåkingen i Norge og Skandinavia til rapporten. I Norge har det ikke vært noen åpenbare endringer i rovdyrenes utbredelsesområder i denne perioden.

Økte rovdyrbestander i Europa

Statusrapporten fra EU-kommisjonen estimerer at det var cirka 20 500 brunbjørner og 23 000 ulver i Europa i 2023, og begge arter har økt i antall siden 2016. Det er beregnet at det var cirka 9000 gauper, som er omtrent på samme nivå som i 2016. Jerven finnes kun i Norge, Sverige og Finland og estimeres å ha holdt seg stabil på cirka 1300 jerv.

Populasjonen av gullsjakal på kontinentet kan nå telle over 150 000 individer, men tallene er usikre. Gullsjakal har ikke tidligere hatt en så stor utbredelse som nå. Det som antas å være langvandrere fra bestanden er i perioden fra 2017-2022/23 for første gang registrert i Norge og Finland. Lenke til nyhetssak: Gullsjakalen i Troms kommer trolig østfra

Nytt prosjekt vil bedre sameksistens

EU har samtidig finansiert et nytt stort forskningsprosjekt som skal prøve å finne et veikart til sameksistens mellom rovdyr, folk og beitedyr. EU-prosjektet CoCo Horizon, som ledes av Universitetet i Innlandet med bidrag fra NINA med flere, skal forske på hvordan vi kan leve bedre med rovdyrkonflikter i fremtiden. (lenke til nyhetssak).

Ifølge prosjektleder Linnell skal prosjektet prøve å bygge opp en felles virkelighetsforståelse av hva vi står overfor, og se på hvilke tiltak som kan hjelpe i ulike settinger.

– I CoCo Horizon – prosjektet tar vi sikte på å løse noen av konfliktene knyttet til disse artene. Vi vil studere og sammenligne situasjonen i Norge med 12 europeiske land, og vi kommer til å samle inn data fra gårder og besetninger og ha fokus på å beskrive perspektivene til husdyrbønder og jegere når de store rovdyrene vender tilbake, forteller Linnell.

Målet er å bidra med kunnskap som kan redusere konflikter imellom rovvilt og ulike utmarksinterreser.

Les hele rapporten her: 
Kaczensky, P., Ranc, N., Hatlauf, J., Payne, J.C. et al. 2024. Large carnivore distribution maps and population updates 2017 – 2022/23. Report to the European Comission under contract N° 09.0201/2023/907799/SER/ENV.D.3 “Support for Coexistence with Large Carnivores”, “B.4 Update of the distribution maps”. IUCN/SSC Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE) and Istituto di Ecologia Applicata (IEA).

Kontaktperson:

John Linnell, seniorforsker i NINA

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: