Nyheter

 

Statsrådbesøk på NINA-huset

Published on: 11. February 2022
Author: Jan Arne Stokmo

Torsdag var Klima- og miljøminister Espen Barth Eide på besøk på NINA-huset i Trondheim. Der fikk han høre mye spennende fra NINAs forskning på naturen, blant annet om overvåking av insekter, havnespy og store rovdyr. 

Statsrådbesøk på NINA-huset
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og administrerende direktør Norunn S. Myklebust i NINA. Foto: Jan Arne Stokmo/Norsk institutt for naturforskning (NINA)

Med i følget fra Klima- og miljødepartementet var også statssekretær Sigrid Hagerup Melhuus og politisk rådgiver Maria Varteressian. I tillegg til fylkesordfører Tore O. Sandvik i Trøndelag. 

Norsk institutt for naturforskning (NINA) er en viktig kunnskapsleverandør på natur og natur-samfunn til Klima- og miljødepartementet og øvrig forvaltning. 

Administrerende direktør Norunn S. Myklebust ønsket statsråden med følge velkommen og informerte om NINA og faglige satsinger knyttet til bærekraftig samfunnsutvikling.

– Vi har en omfattende aktivitet knyttet til fornybar energi, både vannkraft og vindkraft, og vi jobber for å styrke oss også på andre næringer. Det grønne skiftet må spille på lag med naturen, og vi vil bidra med forskning og kunnskap for å få det til, sier Myklebust.

NINA har etablert et godt samarbeid med andre forskningsmiljø som blant annet SINTEF og CICERO . 

DNA er en viktig metode

Seniorforsker Frode Fossøy orienterte om bruk av DNA-basert overvåking i norsk forvaltning. Analyser av miljø-DNA kan benyttes til overvåking av insekter og til å påvise fremmede arter, som for eksempel havnespy (lenke nyhetssak Kartlegger havnespy med miljø-DNA). I tillegg forklarte han hvordan genetiske verktøy kan brukes til å telle hvor mange jerv og ulv vi har i Norge og hvordan villaks blir påvirket av innkryssing fra oppdrettslaks. 

DNA blir en stadig viktigere metode i naturforskningen, og NINA henter i dag blant annet DNA ut fra skitprøver, fiskeskjell, fjær, hår, blodprøver, swabs, planter, vann, jord og pollen. 

Bestandsovervåking av store rovdyr

DNA spiller også en viktig rolle i overvåkingen av store rovdyr. Rovdata er en selvstendig enhet, med egen leder og stab, i NINA.  Leder Jonas Kindberg informerte om bestandsovervåkingen av gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn. Alle data fra overvåkingen lagres i miljøforvaltningens database Rovbase. Publikum har også mulighet til å bidra i overvåkingen ved å melde fra til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt eller via rapportsystemet Skandobs på app eller internett.

Les mer om bestandsovervåking av store rovdyr på www.rovdata.no

Prøvetaking av gaupe og lomvi

Gjestene fikk til slutt besøke NINAs grovlab der de kunne studere undersøkelse av fallvilt, blant annet prøvetaking av ei død gaupe og undersøkelser av døde lomvi fra Rogaland. 

NINA og SEAPOP har tidligere også undersøkt døde lomvi fra Oslofjorden (lenke til nyhetssak Unge lomvier rammet av omfattende massedød høsten 2021)

Kontaktpersoner:

Bjørg Bruset, kommunikasjonssjef i NINA
Norunn S. Myklebust, administrerende direktør i NINA
 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: