Flere andre prosjekter er under planlegging; opptakere med mikrofon settes opp sammen med viltkamera, for å finne ut hvordan menneskelig aktivitet påvirker dyrelivet.
Den digitale revolusjonen åpner for mange muligheter. Med tilgjengelig teknologi og analysemetoder kan vi allerede i dag overvåke naturen ved hjelp av lyd i stor skala. Gjennom å utvikle teknologien videre, vil vi finne enda bedre løsninger for naturovervåkingsprogrammer.
Bioakustikk som forvaltningsverktøy
Naturen står overfor stadig større trusler fra påvirkning fra menneskelig aktivitet, både i Norge og globalt. Derfor er det nødvendig med økt kunnskap om hvordan menneskelig aktivitet bidrar til å påvirke økosystemenes tilstand.
Arbeidet med å sikre god økologisk tilstand gjennom utarbeidelse av helhetlige forvaltningsplaner i ferskvann og havet er godt i gang, mens arbeidet med helhetlige forvaltningsplaner i terrestriske økosystemer er i sin spede oppstart. I terrestriske økosystemer danner fagsystem for fastsetting av god økologisk tilstand grunnlaget for å vurdere tilstanden. Kunnskap om økosystemenes tilstand ligger til grunn for utarbeidelse av forvaltningsplanene, og mer kunnskap må framskaffes.
Det økte kunnskapsbehovet fordrer at man både utnytter eksisterende data bedre, bl.a. ved hjelp av økt tilgjengelighet på relevante tidsserier om biodiversitet, men også bedre statistiske metoder og modeller. I tillegg er det behov for utvikling av overvåkingsmetodikk, bl.a. ved hjelp av fjernmåling og bakkebaserte sensorer.
Akustisk overvåking av fauna og av menneskelig aktivitet er en lovende metode for å effektivisere overvåking, men også for å få inn ny kunnskap som øker forståelsen for hvordan naturen påvirkes av menneskelig aktivitet.
Den store utviklingen i datateknologi, digitalisering og kunstig intelligens gir store muligheter for å videreutvikle og komplettere dagens metoder for datainnsamling og analyser.
Klimaendringer, nedbrytning av habitat, invasjon av fremmede arter og overutnyttelse er trusler mot biologisk mangfold som alle kan undersøkes ved hjelp av en akustisk tilnærming. Forandringer i fenologien til plante- og dyrepopulasjoner kan føre til endringer i lydlandskapet gjennom året, knyttet til mange forskjellige økologiske funksjoner (f.eks. reproduksjon, gyting, predasjon eller migrasjon). Nedbrytning av habitat, eutrofieringshendelser eller overutnyttelse kan forårsake endringer i mengden av lyder fra både terrestriske og akvatiske arter. Fremmede arter kan identifiseres ved plutselig tilstedeværelse av lydtyper som tidligere ikke var vanlig. Overvåking av både enkeltarter og hele økosystemer kan gi viktig informasjon for forvaltningen, og er spesielt godt egnet i ellers utilgjengelige miljøer.
Sensorteknologi og rutiner for databehandling i kontinuerlig utvikling, og blir stadig bedre. Moderne maskinlæringsteknikker gjør det mulig å trekke ut detaljert informasjon fra lydbildet, og akustikk er et viktig bidrag til verktøykassa for overvåking av norsk natur.