Elver og innsjøer

Foto: Odd Terje Sandlund / NINA

Elver og innsjøer

NINA forsker på og overvåker et stort mangfold av elver og innsjøer.

Her er lenker til noen av våre prosjekter relatert til temaet.

Naturmangfold i vann

Laksefisk

NINA forsker på laks, sjøørret, storørret og sjørøye

Innlandsfisk

Sida kommer snart

Elvemusling

Elvemuslingen forteller oss mye om tilstanden i elvene

Bunndyr og vanninsekter

Viktige deler av naturmangfoldet i bekker, elver og innsjøer.

Salamander

Artene storsalamander og småsalamander lever i Norge

Edelkreps

Den opprinnelige ferskvannskrepsen i Norge

Småkreps

Små krepsdyr (dyreplankton) er en variert dyregruppe 

Miljøeffekter av vannkraft

Miljøløsninger i regulerte vassdrag.

Innsamling av amfibier og reptiler

Har du sett overkjørte amfibier eller reptiler?

Miljøovervåking i vann

Fisk i store innsjøer

Overvåking av fisk og andre økologiske elementer

Årets lakseinnsig

Namsfjorden og Trondheimsfjorden

Elvemusling

NINA overvåker elvemuslingen i Norge.

Fremmede ferskvannsfisk

NINA kartlegger og overvåker spredning av fiskearter

Kalkede vassdrag

Effekter av kalking i lakseførende vassdrag

Edelkreps

NINA overvåker den rødlistede edelkrepsen

Signalkreps

NINA overvåker den fremmede arten signalkreps

Bunndyr og vanninsekter

NINA har spesialkompetanse innen bunndyr i ferskvann

Vannforskriften

Basisovervåking av tilstand og endringer i vann og vassdrag

Sur nedbør

Biologiske effekter av forsuring av elver og innsjøer i Norge

ØKOSTOR

Overvåking av store innsjøer

NYHETER

De små erte- og kulemuslingene kan si mye om miljøforholdene i ferskvann, men store kunnskapshull gjør det vanskelig å vurdere hvordan det går med dem.

De glemte småmuslingene
Erte- og kulemuslinger er bare 3-25 mm store, men har en viktig rolle i næringskjeden. Foto: Darius Halabowski.
Tekst: Anne Olga Syverhuset. Publisert: 7 november 2024

Erte- og kulemuslinger er små ferskvannsmuslinger som du kan finne både i de minste vannpyttene i fjellet og dypt nede i de største innsjøene. De renser vannet, og partiklene de fjerner fra vannet blir god mat for dem selv og andre bunndyr. I tillegg er de viktig fiskemat; i fiskemager kan det være smekkfullt av dem! Men til tross for den viktige rollen i næringskjeden, vet vi mye mindre om dem enn større, mer kjente ferskvannsmuslinger, som elvemuslingen. 

Jon H. Magerøy, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA), har deltatt i arbeidet til Verdens naturvernunion (IUCN) med å vurdere hvor truet alle ferskvannskjell (bivalver) i Europa er (den europeiske rødlisten).

– Da ble det åpenbart for oss at det har blitt forsket svært lite på erte- og kulemuslingene i Europa i løpet av de siste 50 årene og at vi vet veldig lite om disse artene. Blant annet vet vi lite om noe så grunnleggende som artenes nåværende utbredelse og tilstand i de fleste land. Derfor ønsker vi å sette fokus på disse artene, sier Magerøy.

Det har Magerøy og samarbeidspartnerene prøvd å gjøre noe med ved å publisere en ny europeisk, vitenskapelig studie som setter søkelyset på den grunnleggende kunnskapsmangelen om ertemuslinger.

Mangler kunnskap fra de siste 50 årene i Norge

I Norge er behovet for ny forskning på erte- og kulemuslinger akutt.

Ferskvannsøkolog og professor Anna Karin Økland har tidligere gjort omfattende arbeid med artsgruppen, men siden 1970-tallet har det kun blitt gjort enkelte undersøkelser.

– De siste norske rødlistene er basert på utdaterte data om erte- og kulemuslinger, og vi har i dag ingen anelse om hvordan det går med dem, sier Magerøy.

Han håper å få midler fra Artsdatabanken til å velge ut noen av Øklands lokaliteter som han kan undersøke med både klassisk metodikk og bruk av miljø-DNA.

Miljø-DNA vil kunne gjøre de enklere å overvåke disse artene, da de kan være svært vanskelige å identifisere med klassisk metodikk, hvis man ikke er en ekspert på dem. Denne teknologien vil kunne bidra til å identifisere endringer i utbredelse sammenlignet med Øklands data fra 1950- til 1970-tallet. Det vil også gjøre det mulig å etablere overvåkingsprogram på artsnivå. 

Sumpkulemusling (Sphaerium nucleus). Foto: Vincent Prié.

Sumpkulemusling (Sphaerium nucleus). Foto: Vincent Prié.

Særegne dyr

Én av grunnenen til at erte- og kulemuslinger finnes i de fleste ferskvannslokaliteter er at de er fantastiske til å spre seg. De kan nemlig feste seg til insekter, fisk, amfibier, pattedyr og fugler, og få haik med dem.

De har også evnen til å reprodusere raskt når det kommer til en ny lokalitet. De kan nemlig være tvekjønnede (hermafroditter) og befrukte seg selv. I tillegg er de de eneste ferskvannsmuslingene som føder levende unger, og disse er allerede klare til å produsere nye babymuslinger i det de kommer ut av mormuslingen. Da kan det raskt bli mange erte- og kulemuslinger. 

De fascinerende muslingene forteller dessuten, i likhet med elvemuslingen, om miljøforholdene i vannet. Fordi de er følsomme for surhetsgraden i vannet, kan vi bruke dem som indikatorer på om forsuringen i vannet har blitt bedre eller verre.

Storertemusling (Pisidium amnicum). Foto: Vincent Prié.

Storertemusling (Pisidium amnicum). Foto: Vincent Prié.

I dag brukes erte- og kulemuslinger på slektsnivå til å vurdere økologisk tilstand i ferskvann i Norge, men hvis man hadde brukt de mange artene innenfor gruppen ville vi kunne få mye mer detaljert kunnskap om forsuringssituasjonen. For å kunne gjøre det, trenger vi mer data om hvor de forskjellige artene finnes. I tillegg vil mere artsdata gi oss muligheten til å forstå hvordan de enkelte artene påvirkes av klimaendringer, forurensning og endringer i vannkvalitet.

Hva kan vi gjøre videre?

Studien som nå er publisert foreslår flere tiltak som kan bedre bevaringsarbeidet for erte- og kulemuslinger samt ferskvannsøkosystemer generelt. Inntil vi har nok kunnskap til å utvikle artsspesifikke forvaltningsplaner, anbefaler forskerne generelle tiltak for å beskytte og restaurere våtmarksområder, redusere forurensning og kontrollere fremmede arter. Samtidig er det viktig å involvere lokalsamfunn og oppmuntre til medvirkning gjennom folkeforskning. Dette vil ikke bare forbedre kunnskapen om ertemuslinger, men også styrke det generelle bevaringsarbeidet for ferskvannsøkosystemer.

Fremover vil forskerne og andre samarbeidspartnere fortsette å sette fokus på erte- og kulemuslingene. Blant annet vil IUCN publisere den europeiske rødlisten og en handlingsplan for ferskvannsskjell, som skal leveres til EU-kommisjonen, i løpet av året som kommer. Dette gjøres i samarbeid med et europeisk forskningsnettverk for ferskvannsskjell (CONFREMU), der Magerøy også deltar.

Les mer: Off the conservation radar: the hidden story of Europe's tiny pea clams (Bivalvia: Sphaeriidae)

Kontakt: Jon H. Magerøy
 

Skriv ut

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: