Elver og innsjøer

Foto: Odd Terje Sandlund / NINA

Elver og innsjøer

NINA forsker på og overvåker et stort mangfold av elver og innsjøer.

Her er lenker til noen av våre prosjekter relatert til temaet.

Naturmangfold i vann

Laksefisk

NINA forsker på laks, sjøørret, storørret og sjørøye

Innlandsfisk

Sida kommer snart

Elvemusling

Elvemuslingen forteller oss mye om tilstanden i elvene

Bunndyr og vanninsekter

Viktige deler av naturmangfoldet i bekker, elver og innsjøer.

Salamander

Artene storsalamander og småsalamander lever i Norge

Edelkreps

Den opprinnelige ferskvannskrepsen i Norge

Småkreps

Små krepsdyr (dyreplankton) er en variert dyregruppe 

Miljøeffekter av vannkraft

Miljøløsninger i regulerte vassdrag.

Innsamling av amfibier og reptiler

Har du sett overkjørte amfibier eller reptiler?

Miljøovervåking i vann

Fisk i store innsjøer

Overvåking av fisk og andre økologiske elementer

Årets lakseinnsig

Namsfjorden og Trondheimsfjorden

Elvemusling

NINA overvåker elvemuslingen i Norge.

Fremmede ferskvannsfisk

NINA kartlegger og overvåker spredning av fiskearter

Kalkede vassdrag

Effekter av kalking i lakseførende vassdrag

Edelkreps

NINA overvåker den rødlistede edelkrepsen

Signalkreps

NINA overvåker den fremmede arten signalkreps

Bunndyr og vanninsekter

NINA har spesialkompetanse innen bunndyr i ferskvann

Vannforskriften

Basisovervåking av tilstand og endringer i vann og vassdrag

Sur nedbør

Biologiske effekter av forsuring av elver og innsjøer i Norge

ØKOSTOR

Overvåking av store innsjøer

NYHETER

Hvilke lyder er viktige for vår opplevelse av naturen? I prosjektet Sounds like Norway kartlegger forskerne kvaliteten på lydlandskapene i nasjonalparker.

Jakter på lyden av uberørt natur
En lydvandring innebærer å lytte aktivt til omgivelsene, og deretter beskrive lydbildet i et spørreskjema. Foto: Rose Keller/NINA.
Tekst: Camilla Næss. Publisert: 7 august 2024

Rose Keller gir tegn, og hele turfølget stanser opp. Noen setter seg godt til rette i teppet av myk lav, andre blir stående oppreist i dyp konsentrasjon. Bekken bruser jevnt i bakgrunnen, overdøves tidvis av rasling i papirark, lyden av en myk blyant mot papiret – og var det en trane i det fjerne? 

Keller har invitert en gruppe frivillige friluftsfolk med på lydvandring i Rondane. Det innebærer å lytte aktivt til omgivelsene, og beskrive lydbildet i et spørreskjema. 

– Før lydvandringen spurte vi hva folk tenkte om lyder i naturen, så stilte vi det samme spørsmålet igjen etter turen, forklarer Keller.

Og mange av deltakerne fikk nok en aha-opplevelse i løpet av turen. Flere rapporterte om en økt bevissthet rundt lydbildet i omgivelsene, og betydningen av naturlig stillhet.

– Folk begynte å legge merket til hvor mange fly som passerer over Rondane, og rapporterte om negative effekter av denne typen støy. Vi la også merke til at folk faktisk økte farten i takt med økende flytrafikk, og også i godt besøkte områder med mer folk og støy.

Lyttestopp: turdeltakerne besvarte de same spørsmålene om kvaliteten på naturen og lyder for hver kilometer av turen. Foto: Rose Keller/NINA

Lyttestopp: turdeltakerne besvarte de same spørsmålene om kvaliteten på naturen og lyder for hver kilometer av turen. Foto: Rose Keller/NINA

Lyd er viktig for naturopplevelsen

Lyder kan altså å være like viktige for naturopplevelsen som visuelle inntrykk. Og i en tid hvor stadig flere søker tilflukt i naturen for å finne fred og ro spiller nasjonalparker en viktig rolle som støyfrie oaser.

I prosjektet Sounds like Norway vil Keller og kollegene kartlegge hvilken betydning naturlige lydlandskap har for friluftsliv og naturmangfold. Lydvandringene er en del av dette prosjektet, og resultatene fra spørreundersøkelsen skal si noe om hvilke lyder som er viktige for de besøkendes opplevelse av nasjonalparken, for den visuelle kvaliteten til et sted og til og med identiteten til norsk natur.

– Støy kan gjøre folk mindre motivert til å ta vare på naturområder, fordi stedet allerede oppleves som forringet. På den annen side kan naturlig stillhet bidra til at folk til å behandle naturen bedre, tar mer tid i naturen, og etterlater seg mindre spor i nature som søppel forklarer Keller.

Ved å forstå hvilke lyder som er mest betydningsfulle for folks opplevelse av og tilknytning til naturen, kan vi bedre bevare disse og sikre at fremtidige generasjoner også kan nyte naturens fred og ro.

Bli med på lydvandring på De nordiske jakt- og fiskedagene  

Torsdag 8. august inviterer Rose Keller nok en gang til lydvandring på jakt- og fiskedagene på Elverum. Her får du høre mer om prosjektet og betydningen av lyd før selve lydvandringen.

Dette skjer i NINA-lavvoen torsdag 8.august:

Forskertimen med Rose Keller 12-13: Oter og laks
Forskertimen med Rose Keller 14-15: Naturens lydlandskap
Vandring med Rose Keller 15-16: Soundwalk – vandring i naturens lydlandskap

Kontakt: Rose Keller

Som en del av prosjektet Sounds like Norway monterer NINA-forsker Rose Keller lydloggere i Rondane nasjonalpark. Disse skal måle støyforholdene, og kan si noe om lydkvaliteten. Foto: Rose Keller/NINA.

Som en del av prosjektet Sounds like Norway monterer NINA-forsker Rose Keller lydloggere i Rondane nasjonalpark. Disse skal måle støyforholdene, og kan si noe om lydkvaliteten. Foto: Rose Keller/NINA.

Sounds like Norway

Tenk deg at du er på tur i fjellet. Det er akkurat nok tåke til å gjøre utsikten magisk. Så brytes stillheten av lyden fra E6. Dette illustrerer hvordan lyd er en del av vårt "syn" på naturen. Vi ser ikke trafikken, men kan tydelig høre den. Dermed endres også opplevelsen av turen og synet på landskapet, ofte i negativ retning, fordi vi ofte søker det uberørte.  

Målet for prosjektet er å kartlegge hvor viktige naturlige lydlandskap er for friluftsliv og naturmangold, og å utvikle indikatorer som kan brukes i nasjonalparkplanlegging.

Les mer om Nordic Soundscapes Research Network: The Nordic Soundscapes Research Network (NSRN) addresses the foundational acoustic elements of conservation, experience of natural environments and sustainability. 

Det internasjonale prosjektet Silenzi kartlegger kvaliteten på lydlandskapene i nasjonalparker i Norge, Italia og Storbritannia.

 

ArtikkelforfatterCamilla Næss
Skriv ut

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: