Elver og innsjøer

Foto: Odd Terje Sandlund / NINA

Elver og innsjøer

NINA forsker på og overvåker et stort mangfold av elver og innsjøer.

Her er lenker til noen av våre prosjekter relatert til temaet.

Naturmangfold i vann

Laksefisk

NINA forsker på laks, sjøørret, storørret og sjørøye

Innlandsfisk

Sida kommer snart

Elvemusling

Elvemuslingen forteller oss mye om tilstanden i elvene

Bunndyr og vanninsekter

Viktige deler av naturmangfoldet i bekker, elver og innsjøer.

Salamander

Artene storsalamander og småsalamander lever i Norge

Edelkreps

Den opprinnelige ferskvannskrepsen i Norge

Småkreps

Små krepsdyr (dyreplankton) er en variert dyregruppe 

Miljøeffekter av vannkraft

Miljøløsninger i regulerte vassdrag.

Innsamling av amfibier og reptiler

Har du sett overkjørte amfibier eller reptiler?

Miljøovervåking i vann

Fisk i store innsjøer

Overvåking av fisk og andre økologiske elementer

Årets lakseinnsig

Namsfjorden og Trondheimsfjorden

Elvemusling

NINA overvåker elvemuslingen i Norge.

Fremmede ferskvannsfisk

NINA kartlegger og overvåker spredning av fiskearter

Kalkede vassdrag

Effekter av kalking i lakseførende vassdrag

Edelkreps

NINA overvåker den rødlistede edelkrepsen

Signalkreps

NINA overvåker den fremmede arten signalkreps

Bunndyr og vanninsekter

NINA har spesialkompetanse innen bunndyr i ferskvann

Vannforskriften

Basisovervåking av tilstand og endringer i vann og vassdrag

Sur nedbør

Biologiske effekter av forsuring av elver og innsjøer i Norge

ØKOSTOR

Overvåking av store innsjøer

NYHETER

Fra i sommer skal Norsk institutt for naturforskning (NINA) forsøke å ta bilder av gaupe og andre store rovdyr med viltkamera i Nordland, Troms og Finnmark. Bildematerialet vil inngå i den nasjonale overvåkingen av store rovdyr.

Skal fange opp gaupe med viltkamera i Nord-Norge
Dette er ett av viltkameraene som er utplassert i nordlige deler av Nordland den siste tiden. Kameraene til NINA er utplassert etter avtale med grunneier og er godt merket. Foto: Neri Horntvedt Thorsen/SCANDCAM
Tekst: Jan Arne Stokmo. Publisert: 30 juni 2023

Viltkameraprosjekt SCANDCAM har de siste årene hatt et nettverk av godt plasserte kamerafeller i ulike deler av Norge som supplerer overvåkingen av gaupe og andre store rovdyr. Prosjektet utvides nå også til våre nordligste fylker.

Setter ut 130 viltkamera

NINA fikk i 2023 midler fra Miljødirektoratet, Statsforvalteren i Troms og Finnmark og Nordland til å sette ut viltkamera i Nord-Norge. Det skal utplasseres 130 viltkamera i Troms og Finnmark og Nordland i juli og august i år, og de skal plasseres i kystområdene, fra Tana i øst til Lyngen i Troms i vest. Det vil også bli satt opp kamera nord i Nordland.

– Troms og Finnmark er nok det området i Norge som er vanskeligst å overvåke gaupe i på grunn av store områder med lite folk og krevende værforhold. Vi skal teste om viltkamera kan styrke overvåkingen. Kameraene vil stå ute hele året, og skal sjekkes to ganger i året. Alle observasjoner av ynglende store rovdyr vil bli rapportert fortløpende til Rovdata og Statens naturoppsyn (SNO), sier John Odden, seniorforsker i NINA og prosjektleder for SCANDCAM.

Observasjoner av alle arter deles med publikum på prosjektets hjemmeside.

Skal supplere overvåkingen

Viltkameraene plasseres ikke tilfeldig ut, men står på steder hvor NINA forventer at dyr ferdes. Dette er kjerreveier og stier, fjellhyller, skogsbilveier og viltstier. Viltkameraene vil ta bilder når dyr beveger seg foran kameraene.

– Nord-Norge består av svært store arealer, og 130 viltkamera alene vil ikke kunne fange opp alle familiegruppene av gaupe i landsdelen. Målet er imidlertid å supplere den vanlige overvåkingen som foregår, sier Odden.

Ellers i landet fanger SCANDCAM årlig opp familiegrupper av gaupe som ellers ikke ville blitt registrert.

Kortere snøsesong

Norge forvalter gaupe basert på en konkret målsetting om antall familiegrupper, som består av ei morgaupe med en eller flere årsunger. Gaupebestanden overvåkes gjennom en årlig kartlegging av antall familiegrupper over hele landet. Du kan lese mer om bestandsstatus og overvåkingen av gaupe på Rovdata.no (lenke).

– Rovviltovervåkingen i Norge er generelt en av de beste i verden, men en stadig kortere snøsesong skaper utfordringer knyttet til overvåking av familiegrupper av gaupe. Dette gjelder særlig rovviltregioner med lange kystlinjer, som de to nordligste fylkene. Viltkamera er i dag eneste metode som kan supplere den snøbaserte overvåkingen av gaupe, forklarer Odden.

Bilder av folk slettes

Hvis du nå er bekymret for om du vil bli fotografert mens du er ute i naturen, så trenger du ikke å være det. Personvernhensyn er ivaretatt av NINA, som har utviklet egen programvare som bruker bildegjenkjenningsteknologi som automatisk kan slette bilder mennesker. Alle minnekortene må derfor prosesseres av NINA for å sikre at mennesker ikke blir overvåket. 

Får innsikt i dyrelivet

SCANDCAM har utviklet en omfattende infrastruktur og tidsserie med data som er unik. Bildene fra viltkameraene rundt omkring i Norge gir data som kan benyttes i forskning og overvåking relevant for en rekke andre problemstillinger enn store rovdyr.

Prosjektet bidrar blant annet i overvåking av høstbart og ikke høstbart vilt, registrering av fremmede arter, utvikling av overvåkingsmetoder og rene økologiske problemstillinger. Her kan du høre forskerne John Odden og Sunniva Bahlk fortelle mer om viltkameraprosjektet i podkasten Naturligvis (lenke)

Kontaktperson:

John Odden, seniorforsker i NINA

Skriv ut

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: