Natur i by

Frognerparken. Foto: Zofie Cimburova / NINA.

Natur i by

NINA har et tverrfaglig forskningsmiljø som forsker på natur i by. Vi arbeider blant annet med å kartlegge og verdsette naturgoder i by, og vi utvikler naturregnskap for byer.

Å ta vare på naturen i byene er like viktig for menneskene som bor i byene som for naturmangfoldet. Mer enn halvparten av verdens befolkning bor nå i byer og innen 2050 vil andelen ha steget til to tredeler. Samtidig står byer – og mennesker som bor i byene – overfor mange problemer forårsaket av urbanisering og klimaendringer – for eksempel økt luftforurensning, hetebølger, ekstrem nedbør og helseproblemer grunnet blant annet manglende tilgang til grøntområder.

Forskninger viser at grøntområder, trær og annen natur i og rundt byer er ekstremt viktig for å håndtere disse utfordringene. Naturen er viktig for trivsel og helse, og bidrar med mange viktige naturgoder, som å rense lufta, redusere støy, dempe flom, minske helserisikoen ved hetebølger og være levested for pollinerende insekter.

Steder med bytrær var inntil 10 grader kjøligere enn steder med asfalt under Oslos hetebølge sommeren 2018!

For innbyggere som ikke har mulighet til å dra til andre steder for å oppleve natur, kan nærnaturen og natur rundt byer være «grønne tilfluktsrom», for eksempel i perioder med pandemier.

PUBLIKASJONER:

Gaupeprosjektet med viltkamera på Nordmøre dokumenterte i år en nedgang i antall gauper i området, sammenlignet med året før. Samtidig ble det påvist to familiegrupper av gaupe på et lite areal. 

Færre gauper gikk foran viltkameraene i år
Familiegruppe av gaupe fotografert av viltkamera 4. oktober 2022 i Tingvoll kommune. Foto: www.viltkamera.nina.no
Tekst: Jan Arne Stokmo. Publisert: 20 juni 2023

Med god hjelp fra lokale medhjelpere har forskere i Norsk institutt for naturforskning (NINA) plassert ut viltkamerafeller i et studieområde i kommunene Surnadal, Heim, Tingvoll og Sunndal på Nordmøre. 

Målet er å registrere gauper og familiegrupper av gaupe med viltkamera, og oppdraget ble gitt av Statsforvalterne og Rovviltnemda i rovviltregion 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) i 2021. Forskerne oppsummerer nå det andre året med kameraovervåking.

Påviste færre gauper

Med lokal hjelp er det satt opp til sammen 124 kamerafeller på 63 lokaliteter. Alle bilder av gauper i perioden 1. august 2022 til 31. desember 2022 ble sendt til en erfaren forsker fra Østerrike for å identifisere individet basert på flekkmønsteret.

– I studieperioden registrerte vi gauper foran viltkameraene 38 ganger på 17 av kameralokalitetene. Dette er betydelig færre observasjoner enn i 2021, da det ble registrert gaupe 86 ganger. Vi har identifisert 11 ulike gauper, hvorav 5 var unger, som er en nedgang på 8 gauper fra i fjor, forklarer John Odden, seniorforsker i NINA og leder av viltkameraprosjektet.

I 2021 ble det identifisert 19 gauper (14 voksne og fem unger) innenfor det samme studieområdet.

Lavere tetthet av gauper

– Lavere antall gauper i 2022 skyldes sannsynligvis en avgang på sju gauper, hvorav 3 voksne hunngauper, i studieområdet. Fem gauper er felt i kvotejakt, én ble funnet død og én er ulovlig avlivet, forklarer Odden.

Tettheten av voksne gauper i studieområdet beregnes til å være 1,8 gauper per 1000 km2. Dette er lavere enn i 2021, da tettheten ble beregnet å være 4,7 gauper per 1000 km2.

To familiegrupper i Tingvoll

Ved hjelp av visuell identifikasjon av flekkmønster på gaupene ble det registrert to familiegrupper av gaupe i Tingvoll. Disse to hunngaupene ble også registrert i 2021. Alle observasjonene av familiegruppene ble gjort innenfor et begrenset område på cirka 100 kvadratkilometer nord på Tingvoll.

–  Dette er betydelig mindre enn det minste leveområdet som er registrert for hunngauper i Skandinavia. Årsaken til de tilsynelatende små leveområdene kan være knyttet til svært høy byttedyrtetthet og geografi, forklarer Odden.

De to familiegruppene oppholdt seg så nære hverandre at de ikke ville blitt skilt fra hverandre med bruk av avstandskriteriene som benyttes i det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt.

Les hele rapporten her: 

Odden, J., Thorsen, N.H., Tvete, K.O, Bahlk, S. & Linnell, J.D.C. 2023. Intensiv overvåking av gaupe med kamerafeller på Nordmøre 2022. NINA Rapport 2304. Norsk institutt for naturforskning.

Fakta om NINAs viltkameraprosjekt:

  • Målsettingen var å identifisere antall familiegrupper og totalt antall gauper i området basert på bilder fra kamerafeller.
  • Prosjektet ble gjennomført i et område på omtrent 1 500 km2 i hele eller deler av kommunene Surnadal, Heim, Tingvoll og Sunndal.
  • Området ble delt inn i et rutenett på 5x5 km, med en observasjonspost med to viltkamera innenfor hver rute.
  • Kameraene ble plassert for å fotografere begge sider av gauper som gikk forbi.
  • I Tingvoll kommune registrerte vi tre voksne hunngauper, én voksen hann og fem unger. En av gaupene på Tingvoll ble også registrert i Sunndal.
  • I Surnadal registrerte vi to voksne hanngauper.
  • Det ble ikke registrert gaupe på våre kamera i Heim kommune.
  • Bilder av alle dyr registrert på kameraene legges ut på nettsiden www.viltkamera.nina.no.

Kontaktperson i NINA:

John Odden, seniorforsker i NINA

Skriv ut

Naturgoder – naturens egne tjenester

Naturgoder, som også kalles økosystemtjenester, er et samlebegrep på alle varer og tjenester fra økosystemer som vi mennesker daglig drar nytte av. Vi grupperer naturgodene i regulerende tjenester (f.eks. temperaturregulering og flomdemping), kunnskaps- og opplevelsestjenester (også kalt «kulturelle», f.eks. estetikk og muligheter for friluftsliv), forsynende tjenester (f.eks. mat og tømmer) og støttende tjenester (f.eks. levested for arter).

Selv om den teknologiske utviklingen har resultert i urbane samfunn som tilsynelatende er løsrevet fra naturen og økosystemene i og omkring byene, har vi i byene stort behov for – og nytte av – økosystemtjenester. Mange av behovene dekkes gjennom «import» av naturgoder fra landskapet rundt byene og handel av varer fra andre land. Samtidig kan vi også få mye naturgoder inn i byene – urbane økosystemtjenester. Ved å bevare og restaurere naturgoder i urbane områder kan vi redusere byenes økologiske fotavtrykk, samtidig som vi bedrer innbyggernes helse og livskvalitet. Det gir oss mer robuste byer, som for eksempel er bedre rustet til å tåle mer ekstremvær. 


Basert på Gómez-Baggethun et al. (2013)

Naturgoder og byplanlegging

Naturgoder kan være et nyttig begrep i byplanlegging av mange ulike grunner

  • Å sette navn på bynaturgoder kan øke innbyggernes bevissthet om naturens betydning for deres hverdag. Se for eksempel logoer over økosystemtjenester som Bymiljøetaten har laget for å øke bevissthet om verdien av bynatur i Oslo. NINA deltar i internasjonalt arbeid med å utvikle begreper og metoder for å synliggjøre verdimangfold fra norsk natur, også i byer. Se eksempel fra Verdiutredningen.
  • Å kartlegge og kvantifisere bynaturgoder kan hjelpe å planlegge for urban natur der den trengs mest. Fysisk kvantifisering av naturgoder oppfordrer byplanleggere til å sidestille grønn og grå infrastruktur når de skal disponere arealer i reguleringsplaner. Grå infrastruktur er bygget ofte for å oppfylle én bestemt funksjon, for eksempel en grøft for å ta unna vann fra tette flater. Men det samme kan en bekk eller permeable flater med vegetasjon, samtidig som de har mange andre funksjoner (f.eks. bidra til trivsel og å være leveområde for arter). NINA har laget kart over naturgoder i Oslo og samlet dem i et Bynaturatlas (lenke til atlaset). Les artikkel om Bynaturatlas. Kart over økosystemtjenester har NINA for eksempel brukt til å lage verktøy for lokalisering av grønne tak som innspill til Handlingsplan for Grønne Tak, og nyplanting av bytrær som støtte til OsloTrær. Les artikkel om verktøy for lokalisering av grønne tak. Kartlegging og fysisk modellering er også grunnlaget for bynaturregnskap (mer om det nedenfor).
  • Å sette verdi (økonomisk, sosial, helse) på bynaturgoder kan bidra til å bringe dem på banen politisk. Verdisetting av bynaturgoder kan bidra til konsekvensvurdering av arealplaner ved å konkretisere kostnadene av nedbygging av grøntarealer i og rundt byggesonen, eventuelt veid opp mot de økonomiske fordelene med fortetting eller utvidelse av byggesonen. Verdsetting kan hjelpe med å uforme økonomiske virkemidler, for eksempel for en overvannsavgift for å finansiere bynatur som en del av klimatilpasning (lenke til verktøyet). Les mer om beregningsmodellen for overvannsgebyr. Verdsetting kan bidra til mer komplett beregning av erstatningsverdier for skade på bynatur, der man tar høyde for regulerende økosystemtjenester, for eksempel fra bytrær.

Bynaturen inn i regnskapet

Selv om også naturen innenfor byens grenser er viktig for en velfungerende by, tas den som regel ikke med i kommunale etaters regnskap som legges til grunn for tiltak. Noen kommuner lager nå grøntregnskap med beregninger av endring i faktisk grønt, både i offentlige parker og på private nærings- og boligtomter. NINA bygger videre på fysiske grøntregnskap ved å regne på hva endringene betyr for levering av økosystemtjenester til byens innbyggere, og hvordan den økonomiske verdien av dette endres over tid. Grøntregnskap har også som mål å synliggjøre merkostnader kommunale tjenester har over tid med tap av bynatur, evt. gevinstene ved grønn samfunnsberedskap – investering i naturbaserte løsninger for klimatilpasning og håndtering av fremtidig naturrisiko. NINA har bl.a. bistått FN og SSB med veiledning for urbant økosystemregnskap.


PROSJEKTER

Urban EA

Naturregnskap for norske byer

OpenNESS

Verdisetting av urbane naturgoder

SELINA

Bedre modeller for økosystemtjenester

Pollinatortiltak Porsgrunn

Etablering av blomsterenger og reirplasser for pollinatorer i by

TREKRONER

Økonomisk verdsetting av naturgoder fra bytrær

SPARE

Planlegging for overvann, naturmangfold og rekreasjon

PLANET4B

Inkludering av diskriminerte samfunnsgrupper i naturforvaltning

VI JOBBER MED NATUR I BYER

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: