Natur i by

Frognerparken. Foto: Zofie Cimburova / NINA.

Natur i by

NINA har et tverrfaglig forskningsmiljø som forsker på natur i by. Vi arbeider blant annet med å kartlegge og verdsette naturgoder i by, og vi utvikler naturregnskap for byer.

Å ta vare på naturen i byene er like viktig for menneskene som bor i byene som for naturmangfoldet. Mer enn halvparten av verdens befolkning bor nå i byer og innen 2050 vil andelen ha steget til to tredeler. Samtidig står byer – og mennesker som bor i byene – overfor mange problemer forårsaket av urbanisering og klimaendringer – for eksempel økt luftforurensning, hetebølger, ekstrem nedbør og helseproblemer grunnet blant annet manglende tilgang til grøntområder.

Forskninger viser at grøntområder, trær og annen natur i og rundt byer er ekstremt viktig for å håndtere disse utfordringene. Naturen er viktig for trivsel og helse, og bidrar med mange viktige naturgoder, som å rense lufta, redusere støy, dempe flom, minske helserisikoen ved hetebølger og være levested for pollinerende insekter.

Steder med bytrær var inntil 10 grader kjøligere enn steder med asfalt under Oslos hetebølge sommeren 2018!

For innbyggere som ikke har mulighet til å dra til andre steder for å oppleve natur, kan nærnaturen og natur rundt byer være «grønne tilfluktsrom», for eksempel i perioder med pandemier.

PUBLIKASJONER:

Hvilke lyder er viktige for vår opplevelse av naturen? I prosjektet Sounds like Norway kartlegger forskerne kvaliteten på lydlandskapene i nasjonalparker.

Jakter på lyden av uberørt natur
En lydvandring innebærer å lytte aktivt til omgivelsene, og deretter beskrive lydbildet i et spørreskjema. Foto: Rose Keller/NINA.
Tekst: Camilla Næss. Publisert: 7 august 2024

Rose Keller gir tegn, og hele turfølget stanser opp. Noen setter seg godt til rette i teppet av myk lav, andre blir stående oppreist i dyp konsentrasjon. Bekken bruser jevnt i bakgrunnen, overdøves tidvis av rasling i papirark, lyden av en myk blyant mot papiret – og var det en trane i det fjerne? 

Keller har invitert en gruppe frivillige friluftsfolk med på lydvandring i Rondane. Det innebærer å lytte aktivt til omgivelsene, og beskrive lydbildet i et spørreskjema. 

– Før lydvandringen spurte vi hva folk tenkte om lyder i naturen, så stilte vi det samme spørsmålet igjen etter turen, forklarer Keller.

Og mange av deltakerne fikk nok en aha-opplevelse i løpet av turen. Flere rapporterte om en økt bevissthet rundt lydbildet i omgivelsene, og betydningen av naturlig stillhet.

– Folk begynte å legge merket til hvor mange fly som passerer over Rondane, og rapporterte om negative effekter av denne typen støy. Vi la også merke til at folk faktisk økte farten i takt med økende flytrafikk, og også i godt besøkte områder med mer folk og støy.

Lyttestopp: turdeltakerne besvarte de same spørsmålene om kvaliteten på naturen og lyder for hver kilometer av turen. Foto: Rose Keller/NINA

Lyttestopp: turdeltakerne besvarte de same spørsmålene om kvaliteten på naturen og lyder for hver kilometer av turen. Foto: Rose Keller/NINA

Lyd er viktig for naturopplevelsen

Lyder kan altså å være like viktige for naturopplevelsen som visuelle inntrykk. Og i en tid hvor stadig flere søker tilflukt i naturen for å finne fred og ro spiller nasjonalparker en viktig rolle som støyfrie oaser.

I prosjektet Sounds like Norway vil Keller og kollegene kartlegge hvilken betydning naturlige lydlandskap har for friluftsliv og naturmangfold. Lydvandringene er en del av dette prosjektet, og resultatene fra spørreundersøkelsen skal si noe om hvilke lyder som er viktige for de besøkendes opplevelse av nasjonalparken, for den visuelle kvaliteten til et sted og til og med identiteten til norsk natur.

– Støy kan gjøre folk mindre motivert til å ta vare på naturområder, fordi stedet allerede oppleves som forringet. På den annen side kan naturlig stillhet bidra til at folk til å behandle naturen bedre, tar mer tid i naturen, og etterlater seg mindre spor i nature som søppel forklarer Keller.

Ved å forstå hvilke lyder som er mest betydningsfulle for folks opplevelse av og tilknytning til naturen, kan vi bedre bevare disse og sikre at fremtidige generasjoner også kan nyte naturens fred og ro.

Bli med på lydvandring på De nordiske jakt- og fiskedagene  

Torsdag 8. august inviterer Rose Keller nok en gang til lydvandring på jakt- og fiskedagene på Elverum. Her får du høre mer om prosjektet og betydningen av lyd før selve lydvandringen.

Dette skjer i NINA-lavvoen torsdag 8.august:

Forskertimen med Rose Keller 12-13: Oter og laks
Forskertimen med Rose Keller 14-15: Naturens lydlandskap
Vandring med Rose Keller 15-16: Soundwalk – vandring i naturens lydlandskap

Kontakt: Rose Keller

Som en del av prosjektet Sounds like Norway monterer NINA-forsker Rose Keller lydloggere i Rondane nasjonalpark. Disse skal måle støyforholdene, og kan si noe om lydkvaliteten. Foto: Rose Keller/NINA.

Som en del av prosjektet Sounds like Norway monterer NINA-forsker Rose Keller lydloggere i Rondane nasjonalpark. Disse skal måle støyforholdene, og kan si noe om lydkvaliteten. Foto: Rose Keller/NINA.

Sounds like Norway

Tenk deg at du er på tur i fjellet. Det er akkurat nok tåke til å gjøre utsikten magisk. Så brytes stillheten av lyden fra E6. Dette illustrerer hvordan lyd er en del av vårt "syn" på naturen. Vi ser ikke trafikken, men kan tydelig høre den. Dermed endres også opplevelsen av turen og synet på landskapet, ofte i negativ retning, fordi vi ofte søker det uberørte.  

Målet for prosjektet er å kartlegge hvor viktige naturlige lydlandskap er for friluftsliv og naturmangold, og å utvikle indikatorer som kan brukes i nasjonalparkplanlegging.

Les mer om Nordic Soundscapes Research Network: The Nordic Soundscapes Research Network (NSRN) addresses the foundational acoustic elements of conservation, experience of natural environments and sustainability. 

Det internasjonale prosjektet Silenzi kartlegger kvaliteten på lydlandskapene i nasjonalparker i Norge, Italia og Storbritannia.

 

ArtikkelforfatterCamilla Næss
Skriv ut

Naturgoder – naturens egne tjenester

Naturgoder, som også kalles økosystemtjenester, er et samlebegrep på alle varer og tjenester fra økosystemer som vi mennesker daglig drar nytte av. Vi grupperer naturgodene i regulerende tjenester (f.eks. temperaturregulering og flomdemping), kunnskaps- og opplevelsestjenester (også kalt «kulturelle», f.eks. estetikk og muligheter for friluftsliv), forsynende tjenester (f.eks. mat og tømmer) og støttende tjenester (f.eks. levested for arter).

Selv om den teknologiske utviklingen har resultert i urbane samfunn som tilsynelatende er løsrevet fra naturen og økosystemene i og omkring byene, har vi i byene stort behov for – og nytte av – økosystemtjenester. Mange av behovene dekkes gjennom «import» av naturgoder fra landskapet rundt byene og handel av varer fra andre land. Samtidig kan vi også få mye naturgoder inn i byene – urbane økosystemtjenester. Ved å bevare og restaurere naturgoder i urbane områder kan vi redusere byenes økologiske fotavtrykk, samtidig som vi bedrer innbyggernes helse og livskvalitet. Det gir oss mer robuste byer, som for eksempel er bedre rustet til å tåle mer ekstremvær. 


Basert på Gómez-Baggethun et al. (2013)

Naturgoder og byplanlegging

Naturgoder kan være et nyttig begrep i byplanlegging av mange ulike grunner

  • Å sette navn på bynaturgoder kan øke innbyggernes bevissthet om naturens betydning for deres hverdag. Se for eksempel logoer over økosystemtjenester som Bymiljøetaten har laget for å øke bevissthet om verdien av bynatur i Oslo. NINA deltar i internasjonalt arbeid med å utvikle begreper og metoder for å synliggjøre verdimangfold fra norsk natur, også i byer. Se eksempel fra Verdiutredningen.
  • Å kartlegge og kvantifisere bynaturgoder kan hjelpe å planlegge for urban natur der den trengs mest. Fysisk kvantifisering av naturgoder oppfordrer byplanleggere til å sidestille grønn og grå infrastruktur når de skal disponere arealer i reguleringsplaner. Grå infrastruktur er bygget ofte for å oppfylle én bestemt funksjon, for eksempel en grøft for å ta unna vann fra tette flater. Men det samme kan en bekk eller permeable flater med vegetasjon, samtidig som de har mange andre funksjoner (f.eks. bidra til trivsel og å være leveområde for arter). NINA har laget kart over naturgoder i Oslo og samlet dem i et Bynaturatlas (lenke til atlaset). Les artikkel om Bynaturatlas. Kart over økosystemtjenester har NINA for eksempel brukt til å lage verktøy for lokalisering av grønne tak som innspill til Handlingsplan for Grønne Tak, og nyplanting av bytrær som støtte til OsloTrær. Les artikkel om verktøy for lokalisering av grønne tak. Kartlegging og fysisk modellering er også grunnlaget for bynaturregnskap (mer om det nedenfor).
  • Å sette verdi (økonomisk, sosial, helse) på bynaturgoder kan bidra til å bringe dem på banen politisk. Verdisetting av bynaturgoder kan bidra til konsekvensvurdering av arealplaner ved å konkretisere kostnadene av nedbygging av grøntarealer i og rundt byggesonen, eventuelt veid opp mot de økonomiske fordelene med fortetting eller utvidelse av byggesonen. Verdsetting kan hjelpe med å uforme økonomiske virkemidler, for eksempel for en overvannsavgift for å finansiere bynatur som en del av klimatilpasning (lenke til verktøyet). Les mer om beregningsmodellen for overvannsgebyr. Verdsetting kan bidra til mer komplett beregning av erstatningsverdier for skade på bynatur, der man tar høyde for regulerende økosystemtjenester, for eksempel fra bytrær.

Bynaturen inn i regnskapet

Selv om også naturen innenfor byens grenser er viktig for en velfungerende by, tas den som regel ikke med i kommunale etaters regnskap som legges til grunn for tiltak. Noen kommuner lager nå grøntregnskap med beregninger av endring i faktisk grønt, både i offentlige parker og på private nærings- og boligtomter. NINA bygger videre på fysiske grøntregnskap ved å regne på hva endringene betyr for levering av økosystemtjenester til byens innbyggere, og hvordan den økonomiske verdien av dette endres over tid. Grøntregnskap har også som mål å synliggjøre merkostnader kommunale tjenester har over tid med tap av bynatur, evt. gevinstene ved grønn samfunnsberedskap – investering i naturbaserte løsninger for klimatilpasning og håndtering av fremtidig naturrisiko. NINA har bl.a. bistått FN og SSB med veiledning for urbant økosystemregnskap.


PROSJEKTER

Urban EA

Naturregnskap for norske byer

OpenNESS

Verdisetting av urbane naturgoder

SELINA

Bedre modeller for økosystemtjenester

Pollinatortiltak Porsgrunn

Etablering av blomsterenger og reirplasser for pollinatorer i by

TREKRONER

Økonomisk verdsetting av naturgoder fra bytrær

SPARE

Planlegging for overvann, naturmangfold og rekreasjon

PLANET4B

Inkludering av diskriminerte samfunnsgrupper i naturforvaltning

VI JOBBER MED NATUR I BYER

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: