Laksefisk

Laksefisk

NINAs avdeling Laksefisk jobber både med laksefisk i naturen og havbruk.  Forskningen på laksefisk i naturen omfatter alle livsstadier, både i ferskvann og hav, og inkluderer grunnleggende og anvendt forskning innen økologi, atferd, genetikk, livshistorie og fysiologi. 

Innen havbruk forsker vi på miljøeffekter av lakseoppdrett knyttet til lakselus, rømt oppdrettslaks og påvirkning på andre naturbaserte næringer. Vi jobber også med undersøkelser av fiskevelferd.

Laksefiskavdelingen er en vesentlig bidragsyter i en rekke nasjonale overvåkningsprogram og er en sentral kunnskapsleverandør til miljøforvaltningen.

Forskerne ved avdelingen jobber også med arter og økosystem i kystområdene, og med bærekraftig arealbruk.

NYHETER
Mellomstore gjedder truer laksesmolten
10. november 2023

Store gjedder vil ha større fisk enn laksesmolt på menyen. Å fiske dem kan likevel forverre situasjonen for laksesmolten i Tanavassdraget.

Elvemusling var blindpassasjer på utsatt ørret
10. mars 2023

Utsetting av ørret har ført til at nye bestander av elvemusling har etablert seg i Oslo og Akershus. Men muslinglarvene som har vært med denne ørreten som blindpassasjer har mindre verneverdi enn stedegne bestander.

Derfor gyter noen laks flere ganger
2. mars 2023

De fleste laks gyter bare én gang i livet, men de som gjør det flere ganger kan bety mye for å skape livskraftige bestander.

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: