News

NINA news

NINA sekretariat for europeisk biomangfoldforskning

Published on: 2. March 2009
Author: Camilla Næss

Fra første april 2009 overtar NINA sekretariatet til ALTER-Net. ALTER-Net er et tverrfaglig europeisk ”Network of Excellence” innenfor biologisk mangfold, og har vært operativt i fem år. NINA vant den utlyste konkurransen om å få sekretariatet fra 2009, og har sikret midler til drift for en periode på tre år. Jiska van Dijk i NINA blir koordinator og leder for sekretariatet.

NINA sekretariat for europeisk biomangfoldforskning

Hovedmålet til ALTER-Net er å bidra til bærekraftig bruk, forvaltning og vern av biologisk mangfold og økosystemer gjennom en forent europeisk forskningsinnsats. Nettverket gir en enestående mulighet til å ivareta langsiktig tverrfaglig forskning på europeisk nivå innenfor biodiversitet, gjennom en fagkombinasjon av økologi, samfunnsvitenskap, økonomi og informasjonsteknologi.

ALTER-Net avsluttes som EU-prosjekt våren 2009, men konsortiet har undertegnet en avtale som bl.a. innebærer etablering av et sekretariat som skal videreføre samarbeidet. Nettverket omfatter i dag ca 20 institusjoner og 500 europeiske forskere, som til sammen produserer over 1000 vitenskapelige publikasjoner hvert år. ALTER-Net er et rammeverk for å møte utfordringene knyttet til strategisk utvikling av forskning, overføring av kunnskap til samfunnet og forvalting av biologisk mangfold i nasjonal og europeisk sammenheng.

Med sekretariatet får NINA en sentral og ledende rolle i framtidig utvikling av tverrfaglig biodiversitets- og økosystemforskning i Europa. I tillegg vil sekretariatet få en viktig koordineringsfunksjon knyttet til felles europeiske metoder/standarder for kartlegging og overvåking av biologisk mangfold. I tillegg skal sekretariatet bidra til bedre kommunikasjon mellom forskning, forvaltning og andre brukere i biodiversitetsspørsmål.

Kostnadene knyttet til drift av sekretariatet skal finansieres gjennom bidrag fra partnerne i ALTER-Net samt nasjonale bidrag fra Norges forskningsråd og Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktperson i NINA: Jiska van Dijk

Her kan du lese mer:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: