News

NINA news

Villreinkalvinga er snart i gang

Published on: 7. May 2009
Author: Camilla Næss

De GPS-merka simlene har nå funnet vegen tilbake til kalvingsområdene og det er like før de første kalvene kommer til verden.

Villreinkalvinga er snart i gang

I Setesdalen (på østheia) har simlene vært på vinterbeite i nordområdet og dyra har i løpet av de siste par ukene kryssa vegen ved Bjørnevann og befinner seg nå i kalvingsområdene i sør. Dyras trekkmuligheter ved Bjørnevann har lenge vært et omstridt tema, der utbyggings interesser og villreinhensynet har stått mot hverandre. GPS-merkeprosjektet har vist at dyra årvisst bruker denne trekk korridoren på sine vandringer mellom vinterbeitene i nord og kalvingslandet og sommerbeitene i sør.


Kalvingstrekk. Foto: O. Strand, NINA

Også på Dovrefjell nærmer det seg kalving, og simlene i Snøhetta har allerede i et par uker vært å finne i de tradisjonelle kalvingsområdene lengst vest. I tidligere tider, før veg og jernbane delte Dovrefjell i to, var dette det viktigste kalvingsområdet for reinen på Dovrefjell. To av de radiomerka simlene i Rondane nord var ei stund på veg over til Sølnkletten som er naboområdet i øst. Bruken av skogsområdene og sammenhengen mellom Rondane og Sølnkletten er ei av de problemstillingene en fortsatt har behov for å få belyst bedre.

På Hardangervidda har simlene samla seg lengst sør-øst i området. Dyra går nå så langt øst at en i det siste har sett flokkene og spora etter dyra fra Møsvatnet. Dette er uvanlige kalvingsområder for reinen på Hardangervidda som tradisjonelt har kalvingsområdene sine lenger vest i området.

Mulighetene for å følge de GPS-merka reinsdyra på dyreposisjoner.no vil nå bli stengt for en kortere periode, for å beskytte simlene i kalvingsperioden.

Kontaktperson i NINA: Olav Strand

Her kan du lese mer om kalvinga og reinens vandringer mot kalvingsområdene:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: