Nyheter

 

Tause fuglefjell - en fotografisk tidsreise
18. mars 2024

Er vi blitt endringsblinde? Forskerne har sammenlignet gamle og nye bilder av fuglefjell langs kysten, og på disse før/etter-bildene ser vi tydelig de dramatiske endringene.

Lasse Frost Eriksen disputerer med oppgave om lirype
15. mars 2024

Hvordan påvirker klimavariasjon lirypa? Det har Lasse Frost Eriksen studert i doktorgradsarbeidet sitt. Den 19.mars forsvarer han oppgaven sin ved NTNU.

Fuglene vet hvordan det står til i naturen
13. mars 2024

Blir det færre eller flere av de ulike fugleartene, eller er bestandene relativt stabile over tid? Vi trenger din hjelp til å telle dem. 

Naboer om sommeren velger ulikt om vinteren
8. mars 2024

Forskere undersøkte forskjeller i diett og områdebruk til lunder og krykkjer fra Røst utenfor hekkesesongen. Ved hjelp av sporingsdata og analyse av fjærprøver fra fuglene har de gjort funn som avslører at selv fugler av samme art fra samme koloni kan velge ulike strategier når de forlater hekkeplassen.

Restoring mining landscapes in the High Arctic
7. mars 2024

NINA researchers play a central role in restoring old mining landscapes in Svalbard, Norway. As of 2024, the restoration is complete.

Inviterer til nettverk om vindkraftutvikling
7. mars 2024

Hvor skal fremtidens vindkraftverk stå? NINA utvikler et nytt planleggingsverktøy for vindkraft som tar hensyn til artsmangfold og økosystemtjenester. Interessenter inviteres nå til å delta.

Miljø-DNA avdekket spor etter havnespy i Bergen
28. februar 2024

Først fant NINA positive prøver av miljø-DNA fra havnespy på Bryggen i Bergen. Da havforskerne gikk ned med en robot så de ikke spor etter den fryktede arten. Bergenserne kan likevel ikke puste lettet ut.

Arnstein fikk ny veps oppkalt etter seg
28. februar 2024

Da Arnstein Staverløkk i NINA sjekket insektfella fra Drangedal i Telemark fant han to nye arter som verden ikke har sett før. De trengte derfor et navn og valget falt på «Staverlokki» og «Sannes». 

Large-scale mapping shows Salmon lice push sea trout towards crisis
26. februar 2024

Salmon lice from aquaculture poses massive threat to wild sea trout populations, as researchers develop approach vital for prioritizing management measures.

Har tiltak for trua natur ønsket effekt?
15. februar 2024

Norge gjennomfører mange ulike tiltak for trua natur. Vi har kartlagt effektene av tiltak for én naturtype og seks arter. Nå er de første resultatene ferdig. 

Bidrar til å utvikle regnskap over godene vi får fra naturen
15. februar 2024

En ny rapport gir oversikt over eksisterende modeller og data som kan brukes til å lage et regnskap over økosystemtjenester i Norge, målt i fysiske enheter.

Flertallet er fortsatt positive til store rovdyr
14. februar 2024

Folk på bygda og i byene er mer enige om store rovdyr enn vi får inntrykk av gjennom den offentlige debatten. En fersk undersøkelse viser at samtlige av de fire store rovdyrene fortsatt er godt likt av den norske befolkningen.

Værradarene avslører hvor fuglene trekker
12. februar 2024

Radarer som brukes til å melde vær og vind gir også verdifull innsikt i hvilke ruter trekkfuglene bruker. For første gang skal verktøyet brukes for å kartlegge fugletrekk i Norge.

Nye gener gir friskere fjellrev på Hardangervidda
9. februar 2024

Fem fjellrever med gener fra andre delbestander er satt ut på Hardangervidda. Målet er at fjellreven skal bli friskere og bestanden mer levedyktig.

Bytrær kan påvirke luftkvaliteten negativt hvis trærne ikke plasseres riktig
2. februar 2024

Det er mange gode grunner til å ha trær og grønne områder i bybildet. Men ny forskning viser at god luftkvalitet ikke nødvendigvis er en av dem.

Dette har vi lært av elgen på Vega
1. februar 2024

Gjennom 30 år har studiene på Vega gitt oss mye kunnskap som er relevant for hjorteviltforvaltningen. De viktigste funnene er nå oppsummert og publisert i en egen rapport.

Kartlegg nedbygging av natur selv
30. januar 2024


Nå er kartet som NRK brukte for å kartlegge nedbygging i Norge tilgjengelig – og du kan bidra til å gjøre det enda bedre.

Barn leker stadig mindre i naturen
23. januar 2024

Barnas bruk av naturen har langt på veg normalisert seg igjen etter koronapandemien, men den langsiktige trenden viser at barn tilbringer stadig mindre tid i naturen.

Ulike målemetoder avdekket store forskjeller i elvenes miljøtilstand
22. januar 2024

Tilstanden på miljøet i norske elver kan være dårligere enn vi har trodd. I en fersk studie anbefaler forskere å utvikle nye DNA-baserte måter å måle naturmangfold og økologisk tilstand på. I dag måles stort sett bare effekten av overgjødsling fra jordbruk og kloakkutslipp.  

Hannbjørn avslørt av ny teknologi da den tok elgkalv
18. januar 2024

For første gang har forskere sett en hannbjørn drepe en elgkalv, uten at mennesker var i nærheten. Det var mulig fordi både bjørnen og mora til kalven var utstyrt med GPS-halsbånd med nærhetssensorer.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: