Nyheter

 

Storørreten sliter
19. desember 2018


En stor andel av storørretbestandene her i landet har hatt en negativ utvikling siden den forrige gjennomgangen i 1996. Nå må det iverksettes tiltak for å redde de unike storørretbestandene.

Nordmenns holdninger til ulv
18. desember 2018

Et flertall liker at det finnes ulv i Norge. Befolkningen er mer delt i synet på å ha den i naturen der de bor. Det går fram av en ny studie om nordmenns holdninger til ulv.

Bynatur i det flerkulturelle Oslo
17. desember 2018

Mange innvandrere er mer glad i nærmiljønaturen enn «bort fra hverdagen»-friluftslivet, viser nytt temahefte fra NINA-forskere. 

Trua natur trenger gode tiltak
15. desember 2018

Hva skal til for å ta vare på vår mest truete natur? NINA har sammenstilt kunnskap og beskrevet tiltak med mål om å gjøre 90 arter og 33 naturtyper mindre truet.

Jakthunder mest utsatt for ulveangrep
13. desember 2018

Ulveangrep på hunder er knyttet til jakt. De fleste tilfellene skjer fra september til desember, nær ulverevir. Drøyt åtte av ti som angripes er hunder benyttet til elgjakt og harejakt, og noen ulver synes å være mer tilbøyelige til å angripe hunder enn andre.

Tryggere fiskevandring forbi vannkraftverk
13. desember 2018

Bygging av fisketrapper har lange tradisjoner i Norge mens tiltak for nedvandring av fisk har vært få. Nyere teknologi og forskning har nå gitt muligheter for å gjennomføre tiltak for at fisk også skal kunne vandre trygt ned forbi vannkraftturbiner. 

Erfaringer med ulv – frykt og glede
12. desember 2018

Det har i senere tid blitt framholdt at en del ulver er spesielt lite sky. De synes å oppsøke bebodde områder, og viker ikke unna i møte med mennesker. At såkalt nærgående ulver er skremmende, og bidrar til redusert livskvalitet, har blitt et sentralt argument i diskusjonen om norsk ulveforvaltning.

Oppdaget oter langs svenskegrensa
10. desember 2018

For første gang er oter (Lutra lutra) offisielt registrert i Lierne, ved grensa mot Sverige nordøst i Trøndelag. Kartleggingen er viktig for å få en bedre oversikt over den norske bestanden av arten.  

Pukkellaksåret 2017 – 6390 pukkellaks registrert i norske elver
7. desember 2018

Sommeren 2017 ble norske elver invadert av store mengder pukkellaks. En ny rapport oppsummerer resultatet av den store dugnadsinnsatsen for å skaffe oversikt over invasjonen.

Konsentrasjonen av miljøgifter i storjo bestemmes hovedsakelig av næringsvalg
4. desember 2018

Næringsvalg hos arktiske sjøfugler er viktigere for eksponering av miljøgifter enn overvintringsområde og langtransport av miljøgifter, viser ny forskning.

Antall horndykkere stuper
3. desember 2018

Horndykkeren står i fare for å forsvinne fra Troms. Siden 2001 er antall hekkende par i fylket redusert med 90 prosent, viser ny rapport.

Statusrapport fra styringsgruppen for vurdering av lakseluspåvirkning
29. november 2018

Produksjonsområde 3, Karmøy – Sotra, er fremdeles i kategorien med høyest risiko for dødelighet på villaks forårsaket av lakselus. Fire områder ligger i den mellomste kategorien, mens resten av de 13 produksjonsområdene ligger i kategorien med lavest risiko.

Ryddet plass for truet edderkopp
27. november 2018

Forsvarsbygg gikk til krig mot fremmede planter som invaderte Langøra i Stjørdal. Målet var å beskytte den sterkt truede arten stor elvebreddedderkopp, og en ny rapport viser at offensiven var vellykket.

Klimaendringer påvirker vannfuglers vintervaner
20. november 2018

Været påvirker hvor vannfugl velger å oppholde seg om vinteren, viser ny studie. Det kan føre til at norske våtmarksområder blir viktigere for flere arter.

Elvemuslingen har en ny plan
13. november 2018

Hvem skulle tro at et virvelløst dyr i perlehumør forteller spennende historier? En ny handlingsplan skal bidra til at elvemuslingen kan fortsette å sile ut nyttig kunnskap om livet på bunnen.

Fjellrev fant frender 30 mil unna
12. november 2018

En fjellrev fra Varangerhalvøya vandret drøyt 300 kilometer mot sørvest, før den fant andre fjellrever i Reisa Nord. Det er gode nyheter for den kritisk trua arten.

Gjerder stopper beitende gjess
9. november 2018

Gjerder kan hindre gjess i å tråkke i salaten og fortære andre vekster, før ungene lærer å fly. Det viser en ny studie fra Vestfold om forebygging av beiteskader.  

Vi strømmer direkte fra NINAs 30-årsjubileum!
5. november 2018

Du vil førstkommende onsdag få servert smakebiter fra NINAs forskning på natur og samfunn direkte på nett. Vi arrangerer fagseminar i Trondheim med mange spennende foredrag og strømmer alt på NINAs Facebookside og på www.nina.no. Tema er "30 år med miljøløsninger".

Forsknings-Norge er i endring
31. oktober 2018


Onsdag 31. oktober har det blitt avholdt allmøter hos Norsk institutt for naturforskning (NINA), Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og NILU – Norsk institutt for luftforskning.

Syntesesenter for klima-, natur- og miljøforskning må på plass!
22. oktober 2018

Se oppropet fra direktørene i NINA, NIVA, NILU, NIKU og CICERO

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: