Nyheter

 

Få forskjeller mellom samisk og ikke-samisk småviltjakt
27. november 2020

For både samiske og ikke-samiske jegere er naturopplevelser, rekreasjon og avkobling den viktigste motivasjonen for småviltjakt.

Studerte effekter av å fjerne slakteavfall og jakt på bestandene av smårovvilt
26. november 2020

Slakteavfall og åtsler i skogen gir gode tider for smårovvilt og kråkefugl. Det kan skape trøbbel for hønsefuglene. I Lierne har de klart å snu trenden, og her er det mer skogsfugl enn på lenge.

Lokal innsats viktig for overvåking av gjess
23. november 2020

Omfattende registrering av grågås og hvitkinngås i Ytre Oslofjord gir oversikt over lokale forekomster.

Krykkjer etablerer seg på oljeinstallasjoner til havs
19. november 2020

Oljeinstallasjoner til havs fungerer som tilfluktssted for hekkende krykkjer. Selv om det bare er snakk om noen tusen individer, produserer disse fuglene i snitt flere unger per reir enn krykkjer i naturlige kolonier langs norskekysten, og det er godt nytt for den utarmede norske krykkjebestanden.

Hvordan står det til med det biologiske mangfoldet i Norge?
17. november 2020

Naturindeks for Norge gir en oversikt over utviklingen av biologisk mangfold i Norge. Naturindeks 2020 viser at det er stor variasjon i tilstanden mellom de største økosystemene.

Vindkraft på land ivaretar i liten grad viktig natur
17. november 2020

Kun fem vindkraftanlegg på land tilfredsstiller WWFs kriterier, viser en vurdering gjort av Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Sykling sliter på vått terreng
6. november 2020

Mye sykling fører til mer slitasje på stier, spesielt i fuktig terreng. Bredden på stiene øker fordi folk styrer unna de fuktige og gjørmete partiene, viser ny studie.

Sjøfugleksperter i CAFF har utarbeidet ny bevaringsplan for krykkje
4. november 2020

Den sirkumpolare sjøfuglgruppen under CAFF og Arktisk Råd har utarbeidet en bevaringsplan for krykkje Rissa tridactyla, en art som har gått kraftig tilbake på verdensbasis siden 1970-årene. Planen inneholder fire hovedmålsetninger, og det er definert konkrete tiltak for å oppnå disse målsetningene.

Radioaktivitet fra Tsjernobyl finnes fremdeles i naturen
4. november 2020

34 år etter Tsjernobyl-ulykken finner forskere fortsatt radioaktiv forurensning i ville planter i Norge. På Børgefjell er nivået av radioaktivitet opptil 19 ganger høyere enn på Solhomfjell. 

Fjellrever rømte fra avlsstasjonen
3. november 2020

To voksne fjellrever og seks valper har rømt fra avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal etter at tre innhegninger blåste ned. Samtlige valper er allerede fanget inn.

Sertifisering av palmeoljeplantasjer gir blandede resultater
2. november 2020

Bærekraftig sertifisering av palmeoljeplantasjer kan gi reduksjon i fattigdom, men timingen for sertifiseringen er en av flere faktorer som påvirker effekten.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: